De Jonge: tóch extra winterprik corona voor alleroudsten

Nieuws
De extra prik was tot nu toe alleen beschikbaar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, in lijn met adviezen van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie. Experts wijzen erop dat het weinig zin heeft om nu al een extra prik aan te bieden aan gezonde mensen. Dat zou het vertrouwen in vaccins maar ondermijnen en ten koste gaan van landen waar nog lang niet iedereen is ingeënt.
Maarten Keulemans / vk
dinsdag 12 oktober 2021 om 15:55
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA).
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). beeld anp / Bart Maat

Nu wil het kabinet de prik echter toch aan gezonde ouderen gaan aanbieden. Over welke groepen het precies gaat, en wanneer de prikronde van start gaat, is nog niet bekend: daarover zal de minister in november advies vragen aan de Gezondheidsraad. Wel heeft De Jonge laten weten dat het om de oudste ouderen gaat.

vaccins liggen klaar

Duidelijk is inmiddels dat in alle leeftijdsgroepen de bescherming van het sterk werkzame Pfizervaccin na vier tot zes maanden halveert. Dat zou ouderen mogelijk weer kwetsbaar maken voor besmetting met het virus, waarna ze het kunnen doorgeven aan anderen. Toch zijn ook ouderen nog altijd voor zo’n 90 procent beschermd tegen ziekenhuisopname, volgens recente Britse cijfers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Archieffoto van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Irene Blom: 'In contact maken, in verbinding aangaan, zit hoop.'

Klinisch psycholoog Irene Blom: 'De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar'

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen.

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: 'Stug materiaal en chemisch bewerkt'

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

'Veel studenten vinden het irritant om steeds een mondkapje te dragen.'

Studenten blij met versoepelingen. 'Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk'

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Marieke Idema en Ada Huijgen.

De eerste golf in Spakenburg: 'Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien'

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan.

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.