Venezuela schrapt nullen van door inflatie gehavende bolivar

Nieuws
Venezuela gaat zes nullen schrappen van zijn bolivar om de munt gebruiksvriendelijker te maken. De nationale munt is door jarenlange hyperinflatie enorm gehavend. In het dagelijks leven wordt overigens vaak gebruik gemaakt van Amerikaanse dollars. Door de politieke en economische crisis zijn er in het olierijke Venezuela grote tekorten aan van alles, waaronder medicijnen, voedsel en zelfs benzine.
anp
donderdag 5 augustus 2021 om 16:59
Afbeelding
beeld anp

Venezuela maakt zijn achtste jaar van economische recessie door en er is al jaren sprake van een enorme inflatie. Sinds 2008 zijn er al acht nullen geschrapt van de bolivar, zonder de nieuwste maatregel.

Van januari tot en met mei zijn de prijzen met 265 procent gestegen. In mei verdrievoudigde de regering het minimum-maandloon, maar dat nieuwe bedrag was nog niet eens genoeg om een ​​kilo vlees te kopen. Een miljoen Venezolaanse bolivar is op dit moment nog 0,21 euro waard. Vanaf 1 oktober komt daar verandering in en worden er nieuwe bankbiljetten uitgegeven. Een Venezolaanse bolivar is dan 0,21 euro waard.

Sancties

Venezuela gaat gebukt onder sancties van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. Net als Donald Trump voor hem beschouwt de Amerikaanse president Joe Biden oppositieleider Juan Guaidó als interim-president van Venezuela en erkent hij de Venezolaanse president Maduro niet. Drie jaar lang hebben de VS de diplomatieke druk en economische sancties opgevoerd om Maduro te verdrijven, maar zonder succes.

Begin juli hebben de VS, de EU en Canada gezegd bereid te zijn sancties tegen het land te ‘herzien’ als er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen tussen de regering en de oppositie over het houden van ‘geloofwaardige, inclusieve en transparante’ lokale, parlements- en presidentsverkiezingen. Gesprekken tussen de Venezolaanse regering en oppositie over de lokale verkiezingen komende november beginnen volgende week in Mexico, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De problemen in Venezuela hebben ook gevolgen voor Curaçao. De handel met het grootste buurland is bijna volledig stil komen te liggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.