Eens in een leven, misschien, kijk je naar een vreemde en zie je een ziel

Opinie
De gevierde Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson is een fervent pleitbezorger van de ziel. In haar nieuwste roman Jack voert haar magistrale pen de lezer kundig mee in het landschap van de menselijke ziel en een ontluikende relatie tussen twee individuen.
Martine Oldhoff • theoloog
vrijdag 23 juli 2021 om 02:01 aangepast 13:38
Afbeelding
beeld unsplash / Kabita Darlami

In Jack staan John Ames (‘Jack’) Boughton en de liefde tussen hem en Della Miles centraal. Robinson laat de lezer meelopen in Jacks schoenen, Jack die zo’n moeite heeft met het bestaan. Zijn oudste vraag is: hoe leven mensen? Jack weet niet hoe hij moet leven. Hij streeft ernaar om ‘harmless’ te zijn, dat is voor hem alleen zijn. En zo vlucht hij steeds, trekt zich terug, tot op het kerkhof, waar hij zelfs nachten doorbrengt. Het vat zijn leven samen. Della, de onverwachte liefde van zijn leven en dochter van een zwarte predikant met aanzien, zegt: ‘Je leeft als iemand die dood is gegaan.’ Della is de vrouw die hem het leven in wil trekken en dat ook doet. Je moet leven! Zij komt hem tegen op dat kerkhof. Ze begint al vlot over ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is', denkt theoloog Bram van de Beek.

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Een Franse vrouw demonstreert met Extinction Rebellion in een winkelstraat in de Franse stad Toulouse, om voorbijgangers bewust te maken van de gevolgen van 'fast fashion'. Op het papier dat ze vasthoudt, staat: Koop minder, kies beter, maak het duurzaam.

De prijs van een shirt is onbetaalbaar wanneer kleding een wegwerpproduct blijft

Het is tien jaar geleden dat in Bangladesh een grote textielfabriek instortte. Hoe staat het nu met de kledingindustrie, vraagt Lisette van Dalen zich af. 'We zijn ons niet bewust wat de waarde van onze kleding is.'

Jevgeni Prigozjin, hoofd van het Russische huurlingenleger Wagner, bij de begrafenis van een van de huurlingen die stierf tijdens de oorlog in Oekraïne.

Ik verlang naar vrede, en juist daarom ben ik geen pacifist

Hoe kun je nog een seconde denken aan vredesbesprekingen als je ziet wie Poetin als voorhoede in de oorlog stuurt?, vraagt Klaas Vos zich af. 'Vanwege een diep verlangen naar vrede ben ik principieel geen pacifist.'

Rozemarijn van 't Einde: 'Ik hoop op kerkdiensten waarin de klimaatramp niet af en toe een thema is, maar waar het altijd onderliggend aanwezig is.'

De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde.

Achter de gebutste buitenkant van Jack bleek een vriendelijke en zeer behulpzame man schuil te gaan.

Een vriendschap kent vele facetten en kan je zomaar wijze lessen voor het leven leren

De onverwachte vriendschap met Jack, twee jaar geleden, leerde Hanneke Veurink-Malda over de rafels van het leven en dat sommige problemen niet vragen om een oplossing, maar om nabijheid.

De Agrarische Dagen in Franeker: stad of platteland?

De term kloof is een onproductieve term die vooral resoneert bij ontevredenen

'De kloof' tussen stad en platteland is een simplificatie die geen recht doet aan velerlei scheidslijnen die dwars door steden en landelijk gebied lopen. Een essay van de Friese migrant en oud-Franeker Sjirk Kuijper.