Moederbedrijf Pearle wint op Damrak na doorgaan overname

Nieuws
Het aandeel GrandVision schoot woensdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het moederbedrijf van optiekketen Pearle wordt na veel juridisch gesteggel toch overgenomen door het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. De Europese beurzen lieten weinig beweging zien in afwachting van het inflatiecijfer van de eurozone over juni. In mei liep de inflatie in het eurogebied al op tot 2 procent. De stijging van het algemene prijspeil ligt daarmee iets boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van bijna 2 procent.
anp
woensdag 30 juni 2021 om 09:48
Afbeelding
beeld anp

Ook wordt uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP. Dat rapport vormt een belangrijke indicator voor het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

GrandVision kreeg er 14 procent bij in de MidKap. De eigenaar van brillenmerk Ray-Ban heeft besloten de overnamedeal, die circa twee jaar geleden werd beklonken, door te zetten en de volle overnameprijs van 7,3 miljard euro te betalen. Vorige week oordeelde het Zwitserse arbitragehof nog dat GrandVision zich niet aan de overnameovereenkomst heeft gehouden, waardoor EssilorLuxottica zich zonder boete kon terugtrekken uit de deal. EssilorLuxottica won 0,6 procent in Milaan. Investeerder HAL, een grootaandeelhouder van GrandVision, steeg dik 6 procent in Amsterdam.

Adyen

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 734,66 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1045,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. De Londense FTSE-index daalde 0,1 procent. Uit een nieuwe raming bleek dat de Britse economie in het eerste kwartaal met 1,6 procent is gekrompen. Eerder werd een terugval van 1,5 procent gemeld.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was fintechbedrijf Adyen met een winst van 1,5 procent. ING sloot de rij met een min van 1,3 procent. Olie- en gasconcern Shell daalde 0,4 procent ondanks een adviesverhoging door Citi. In de MidKap stond luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met een verlies van 2,5 procent.

CTCA1

Het investeringsfonds Climate Transition Capital Acquisition (CTCA1) haalde met zijn beursgang in Amsterdam 190 miljoen euro op om de energietransitie te versnellen. CTCA1 is een zogeheten special purpose acquisition company of ‘spac’, een beursfonds dat speciaal is opgezet om te investeren in andere bedrijven of overnames te doen.

De euro was 1,1897 dollar waard, tegen 1,1906 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 73,29 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 74,83 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..