Het ‘herstelplan’ voor de economie geeft Rutte vooral de kans om door te regeren

Achtergrond
Een nationaal herstelplan moest er komen, en snel ook. Bij voorkeur al voordat het nieuwe kabinet op het bordes zou staan. Alles om te voorkomen dat Nederland na de lockdowns alsnog zou afglijden naar een diepe recessie. Maar nu de economie weer opveert, is het de vraag hoe nodig deze spoedmaatregelen nog zijn.
Yvonne Hofs / vk
vrijdag 18 juni 2021 om 02:00 aangepast 06:57
Informateur Mariëtte Hamer ontvangt de directeuren van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau.
Informateur Mariëtte Hamer ontvangt de directeuren van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

‘Ik pleit ervoor dat de partijen die gaan formeren zo snel mogelijk, begin april, een nationaal herstelplan gaan maken’, zei VVD-leider Mark Rutte op 5 maart van dit jaar in De Telegraaf. De beide informateurs (eerder Herman Tjeenk Willink en momenteel Mariëtte Hamer) benadrukten tot nu toe het belang van zo’n herstelplan. Hamer is naar eigen zeggen druk doende zo’n plan in elkaar te zetten. In haar eindverslag zal de informateur voorstellen voor ‘herstelbeleid’ doen waar de Tweede Kamer hopelijk wat mee kan.

Maar terwijl de kabinetsformatie al maanden geen vin verroert, staat de wereld buiten het Binnenhof niet stil. De Nederlandse grootbanken melden inmiddels dat de economie op eigen kracht onverwacht sterk opveert. De eerste ci..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.