Luister naar

Aantal mensen dat geen coronavaccin wil, neemt af: 83 procent laat zich inenten

Nieuws
83 procent van de Nederlanders is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is een enorme groei ten opzichte van november, toen 59 procent van de bevolking bereid was een prik te laten zetten. Dat blijkt uit onderzoek van het AD en het EenVandaag Opiniepanel.
Gershon Osnabrugge
donderdag 27 mei 2021 om 03:00 aangepast 15:32
Een huisarts dient in Rijksmuseum Boerhave een vaccin toe bij een medewerker van de GGZ.
Een huisarts dient in Rijksmuseum Boerhave een vaccin toe bij een medewerker van de GGZ. beeld anp / Marco de Swart

Het aantal mensen dat geen coronavaccin wil, is sterk afgenomen; van 28 procent in november naar 13 procent nu. Uit het onderzoek, dat gehouden werd onder 25.971 respondenten, blijkt dat de vaccinatiebereidheid verschilt per aangeboden vaccin. Zo zijn mensen minder happig om AstraZeneca te krijgen dan Pfizer of Janssen.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gehouden in de eerste drie maanden van dit jaar, blijkt dat leeftijd een belangrijke factor is als het gaat om vaccinatiebereidheid. Ouderen zijn eerder bereid zich te laten vaccineren dan jongeren. Van de zestien- tot dertigjarigen is 64 procent van plan zich te laten vaccineren, of is al ingeënt. Onder 75-plussers is dit 81 procent.

Tussen mannen en vrouwen is vrijwel geen verschil te bemerken - in beide groepen willen zo’n zeven op de tien mensen een prik. Tussen hoog- en laagopgeleiden zijn de verschillen soms groot. Onder bijvoorbeeld 25-plussers is de vaccinatiebereidheid bij hoogopgeleiden, met 77 procent, hoger dan bij laag- (68 procent) of middelbaaropgeleiden (69 procent). Ook zit er verschil tussen mensen met een westerse of een niet-westerse migratieachtergrond. Onder mensen van zestien jaar of ouder met een niet-westerse migratieachtergrond wil iets meer dan de helft zich laten vaccineren. Bij mensen met een westerse migratieachtergrond is dat 69 procent, tegenover 74 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond.

In totaal zijn zes op de tien Nederlanders ervan overtuigd dat coronavaccins die in Nederland gebruikt worden veilig zijn. Van de groep mensen die zich niet laat vaccineren, denkt de helft dat de vaccins niet veilig zijn, 16 procent geeft juist aan de vaccins wél veilig te vinden. Van de gevaccineerden vinden acht op de tien mensen de vaccins veilig. Van alle Nederlanders stelt 13 procent waarschijnlijk corona gehad te hebben, blijkt uit onderzoek van het CBS. Bij 40 procent van hen is dat ook bevestigd met een coronatest. Van de mensen die aangaven waarschijnlijk corona gehad te hebben zegt 6 procent ernstig ziek, 25 procent redelijk ziek en 44 procent een beetje ziek geweest te zijn. Een kwart werd niet ziek. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Archieffoto van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Irene Blom: 'In contact maken, in verbinding aangaan, zit hoop.'

Klinisch psycholoog Irene Blom: 'De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar'

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen.

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: 'Stug materiaal en chemisch bewerkt'

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

'Veel studenten vinden het irritant om steeds een mondkapje te dragen.'

Studenten blij met versoepelingen. 'Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk'

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Marieke Idema en Ada Huijgen.

De eerste golf in Spakenburg: 'Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien'

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan.

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.