Luister naar

Rutte wil ‘niet opeens alles anders’ gaan doen bij een nieuwe bestuurscultuur

Achtergrond
Minder overlegjes in achterkamers, en meer écht debat in de ministerraad en het parlement. Dat moet volgens VVD-leider Mark Rutte bijdragen aan een nieuwe bestuurscultuur. Maar de demissionaire premier wil ‘niet opeens alles anders’ gaan doen. ‘Ik ben heel trots op de afgelopen tien jaar.’
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
dinsdag 11 mei 2021 om 03:00 aangepast 08:32
Mark Rutte, maandagavond bij Nieuwsuur.
Mark Rutte, maandagavond bij Nieuwsuur. beeld nd

Den Haag

Alsof de VVD-leider toewerkte naar de grande finale van een televisieserie, zo hield Mark Rutte wekenlang verborgen welke ‘radicale ideeën’ hij had voor een nieuwe bestuurscultuur. Zijn plannen over dualisme, macht en tegenmacht – naar aanleiding van het geschade vertrouwen in de kabinetsformatie – zou hij ‘binnenkort’ bekendmaken, herhaalde de VVD’er.

Aan die cliffhanger, die elke voortgang in de formatie belemmerde, maakte Rutte maandagavond bij Nieuwsuur een einde. Het resultaat: de focus moet minder liggen op snelle besluiten en een goede sfeer, en meer op écht debat in de wekelijkse ministerraad en bij Kamerdebatten. Dat moet volgens hem bijdragen aan meer vertrouwen in het politieke stelsel. Concreet moet het kabinet bij grote besluiten als het Klimaatakkoord bijvoorbeeld éérst met het parlement in gesprek, en pas daarna definitief de knoop doorhakken.

Ook zou er volgens Rutte een aparte organisatie moeten komen die tussen kabinet en Kamer in staat, waar burgers terechtkunnen met hun klachten. Deze instantie, die op het eerste gezicht veel weg heeft van de ombudsman, moet de politiek op de hoogte houden over binnenkomende signalen.

Pieter Omtzigt

Rutte kondigde verder aan binnenkort in gesprek te gaan met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De parlementariër werd hoofdrolspeler in het debat over een nieuwe bestuurscultuur nadat zijn naam verscheen op notities van verkenner Kajsa Ollongren. Volgens Rutte heeft hij afgelopen dagen ge-sms’t met Omtzigt en volgt er ‘hopelijk binnenkort een open gesprek’ tussen de twee Binnenhofveteranen.

Dat VVD-leider Rutte voor tv-programma Nieuwsuur koos om zijn plannen bekend te maken, kwam hem al vooraf op kritiek te staan. Volgens fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 had Rutte éérst de Tweede Kamer moeten inlichten en zijn verhaal daarna pas in de media moeten doen. ‘Het feit dat het kabinet ervoor kiest via de media een charmeoffensief te openen, toont dat de oude bestuurscultuur nog lang niet is gestorven’, aldus Simons. Maar volgens Rutte zit hij ‘niet als premier’ bij de publieke omroep, maar ‘als leider van de VVD’.

Woensdag moet blijken of Rutte het vertrouwen krijgt de ‘nieuwe bestuurscultuur’ te leiden in een volgend kabinet. Dan debatteert de Tweede Kamer over de formatie, naar aanleiding van het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Oppositiepartijen reageren in eerste instantie cynisch. ‘Wat een ongelofelijk slecht verhaal’, schrijft PVV-leider Geert Wilders op Twitter. Ook Lilian Marijnissen (SP) is niet onder de indruk van Ruttes plannen. ‘De nieuwe Rutte is dus vooral de oude Rutte.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.