Luister naar

7000 ambulances per dag

Recensie
Ambulance UK legt een interessante kant van de Britse stad Londen bloot, de stad met negen miljoen inwoners. Hoe wordt in zo'n metropool zorg verleend aan de mensen die er leven?
Jaap-Harm de Jong
vrijdag 7 mei 2021 om 03:00
ambulance uk
ambulance uk beeld rtl

Dat blijkt nogal een omvangrijke logistieke onderneming, waarbij de meldkamer het kloppend hart vormt. Daar komen de telefoontjes binnen van alle mensen die het alarmnummer bellen. En dat zijn er nogal wat.

In de eerste shift die het programma toont, zijn na twee uur al 500 gesprekken gevoerd. Met kalmte leiden de telefonisten de hulpvrager door het hele proces heen. 'Ademt de persoon in kwestie nog? Wat is de kleur van zijn lippen? U moet nu beginnen met reanimeren totdat mijn collega bij u is.' Rustig wordt er meegeteld om het juiste tempo aan te geven.

Via een bovenaanzicht van de stad zie je steeds waar de meldingen vandaan komen. Vlaggetjes geven de locatie aan en wat er aan de hand is. Er wordt contact gelegd met de teams in de ambulance die zo snel mogelijk ter plaatse proberen te komen. Een man met een hartaanval. De tijd dringt. Nog 14 kilometer te gaan, wetende dat er een spits is.

Als kijker ga je mee in de spanning. Hier komt het aan op minuten. Of eigenlijk heb je vooral als kijker die spanning, want ook de mensen op de ambulance reageren steeds met een haast onderkoelde rust. Ze maken meerdere van dit soort ritjes op een dag. En ook op de plek van bestemming weten ze niet wat hun te wachten staat. Ze trekken een beschermend vest aan als er een melding van een steekpartij is binnengekomen, houden opdringerige omstanders op een afstand als een man met een overdosis steeds weg wil lopen.

Naast een interessant kijkje in een wereld waarvan je anders alleen maar kunt vermoeden hoe die in elkaar steekt, biedt Ambulance UK ook nog een diepere, emotionele laag. Hoewel alle medewerkers professioneel te werk gaan, raakt het werk hen ook persoonlijk. De vrouw in de meldkamer die vertelt hoe in de zeventien jaar dat ze het werk doet het aantal meldingen van steekpartijen enorm is toegenomen. Zelf is ze twintig jaar geleden haar 18-jarige zoon verloren door zo’n steekpartij.

De ambulancemedewerkers die bijna een uur lang een jonge man reanimeren en hem onder hun ogen zien sterven. Maar ook de 90-jarige dame die met een guitige lach vertelt dat regelmatig een slokje wijn het geheim van haar ouderdom is.

Voor de kijker vormen deze verhalen een mooie graadmeter om te achterhalen hoe het met je gevoelsleven staat. Je zou zeggen dat het moeilijk, zo niet onmogelijk is om onaangedaan te blijven bij zo’n achtbaan aan verschillende emoties. Het is in ieder geval een prachtige weergave van het werk van mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun stad.

Ambulance UK, rtl 5, 19.16-20.30 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nasrdin en Najib roepen Joost Klein op: doe niet mee aan Eurovisie Songfestival vanwege deelname Israël

Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

David Boogerd: 'Veel van onze gasten zeggen – of ze nou gelovig zijn of niet: ‘De mens is in principe inherent religieus'.’

Achter de schermen bij De Ongelooflijke Podcast: 'Geloof is nog steeds een relevant thema'

De Ongelooflijke Podcast bestaat vijf jaar. De podcast is miljoenen keren beluisterd. Wat is de succesformule van de EO-podcast over ‘geloof in een steeds ongeloviger Nederland’? ‘We voeren gesprekken waar ziel in zit.’

Buwalda: ‘Ik zal mijn vertrouwde geluid laten horen, want dat ben ik. Voor mij hoeft daar niet per se een label op geplakt te worden.’

Matthijn Buwalda in nieuw seizoen Beste Zangers: 'Een fantastisch podium voor mijn liedjes'

Het is écht geen 1 aprilgrap, benadrukt zanger Matthijn Buwalda. Hij is een van de deelnemers in het nieuwe seizoen van Beste Zangers. ‘Ik hoop dat mijn liedjes op deze manier verder op reis mogen gaan.’

Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.