Boekdrie

Varia
vrijdag 30 april 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld

Wie Augustinus zegt, die zegt bidden, bidden met de Schriften, vooral de Psalmen. Het is opvallend hoe deze gebeden, vertaald uit de Belijdenissen en de Alleenspraken van Augustinus, doortrokken zijn van bijbelteksten. Die worden zowel letterlijk geciteerd als geparafraseerd door vertaler en Augustinuskenner professor Van Oort. Het maakt de gebeden sterk en onvermoeibaar. Ze vervelen niet snel en spreken een breed publiek aan. Dat laatste was aanleiding tot deze heruitgave van het oorspronkelijk in 1993 (sic) verschenen bundeltje. De gedichten trokken zelfs seculiere aandacht in een blad als HP/De Tijd. De moderne mens weet blijkbaar raad met deze teksten. Dat komt door het zoekende en helpende karakter van de gebeden. Ze gidsen het moderne levensgevoel naar een andere beleving en werkelijkheid, die van God en zijn Woord. Een aardigheidje is dat Theo Teunissen, destijds organist van de Jacobikerk in Utrecht, een aantal teksten uit deze bundel op muziek heeft gezet. Helaas vergeet de schrijver (of uitgever?) zelf te vermelden welke het zijn en waar ze te vinden zijn. Enig speurwerk op internet leverde mij twee gebeden op muziek op. Een aanrader!

+ door en door bijbelse gebeden

- inleiding bij heruitgave had meer aan bronvermelding mogen doen

Bij God lééft ons goed. Bidden met Augustinus

J. van Oort. Uitg. Groen, Heerenveen 2021. 66 blz. € 12,50

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Afbeelding

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).