Claims nabestaanden ramp MH17 blijven onderdeel strafproces

Nieuws
De behandeling van verzoeken tot schadevergoeding van nabestaanden van vlucht MH17 blijft vooralsnog in het strafproces. De advocaten van verdachte Oleg Poelatov hadden de rechtbank gevraagd deze vorderingen bij een andere rechter neer te leggen, omdat het tot een onevenredig zware belasting van de strafzaak zou kunnen leiden. Ook waren ze bang niet voldoende kennis van civiel en internationaal recht te hebben. De vorderingen gaan namelijk de landsgrenzen over: de zaak speelt in een Nederlandse rechtbank, het vliegtuig is neergestort in Oekraïne, Poelatov is een Rus.
anp
donderdag 22 april 2021 om 15:22
Afbeelding
beeld anp

De rechtbank ziet daar echter geen reden toe. Volgens de voorzitter zien de claims er relatief makkelijk uit en zullen daarom niet voor een te zware belasting in de zaak zorgen. Ook kunnen de advocaten van Poelatov volgens hem - net als de advocaten van de nabestaanden - deskundige collega’s inschakelen. Inmiddels is duidelijk dat minstens 290 nabestaanden een vordering willen indienen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie Russen en een Oekraïner van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich in dit omvangrijke proces laat bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de vliegramp. Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko hebben niets laten horen.

Inleidende fase

Het monsterproces rond de vliegramp is momenteel nog in de inleidende fase. Op 21 mei gaat de zaak verder, dan wordt besproken hoe de bezichtiging van de reconstructie van het wrak op 26 mei eruit zal gaan zien. De rechtbank gaat dan naar de vliegbasis in Gilze-Rijen voor een schouw. Vanaf 7 juni moet de zaak in de rechtbank op Schiphol inhoudelijk worden behandeld. Tot zeker eind dit jaar zijn zittingsdagen gereserveerd, maar mogelijk gaat de zaak ook volgend jaar nog verder.

Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines vertrok van Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Volgens het OM is het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..