Van Dissel ziet na 'stabilisatie' een nieuwe fase aanbreken

Nieuws
De instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen ‘lijkt af te vlakken’ en het aantal besmettingen stabiliseert, constateert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een duidelijke afname is echter nog geen sprake, zei hij tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden. Op basis van modelberekeningen verwacht het RIVM dat de daling wel binnenkort zal inzetten.
anp
donderdag 22 april 2021 om 10:44 aangepast 11:21
Afbeelding
beeld anp

De bedbezetting in de ziekenhuizen bereikt volgens de berekeningen over één tot twee weken een piek. Van Dissel benadrukt dat de modellen wel ‘forse onzekerheden’ kennen, dus de piek zou zich ook later kunnen voordoen en hoger kunnen zijn dan het instituut nu voorziet.

Volgens Van Dissel is ‘een nieuwe fase’ aangebroken. ‘Het virus botst steeds vaker op tegen iemand die het al heeft gehad, of die is gevaccineerd’, schetste de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding. ‘Tot nu toe was het zo dat een afname alleen werd veroorzaakt door strengere maatregelen. Nu komt het door opbouw van immuniteit.’

Plateau bereikt

In zijn presentatie liet Van Dissel zien wat het waarschijnlijke effect zou zijn als de versoepelingen wat later zouden worden uitgevoerd, in plaats van volgende week. Tot half mei zou er geen verschil zijn, maar daarna zou het aantal ziekenhuis- en ic-opnames sneller dalen.

Hij benadrukte dat het Outbreak Management Team (OMT), waarvan hij voorzitter is, aan het kabinet adviseerde om nog even te wachten met versoepelen tot de daling daadwerkelijk is ingezet. Dat zou meer zekerheid bieden. Het kabinet besloot deze week tot versoepelingen op basis van prognoses.

‘We lijken een plateau te hebben bereikt’, vatte Van Dissel de huidige situatie samen. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen ligt wel nog steeds hoog.

De effecten van de vaccinatiecampagne beginnen volgens de OMT-voorzitter steeds duidelijker zichtbaar te worden. Hij wees nog eens op cijfers waaruit blijkt dat ouderen in de hoogste leeftijdsgroepen het virus nauwelijks nog oplopen. ‘We zien sinds het vaccineren alleen maar een afname in het aantal besmettingen in verpleeghuizen en onder thuiswonende ouderen. Die afname is toe te schrijven aan het vaccinatie-effect.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Archieffoto van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Irene Blom: 'In contact maken, in verbinding aangaan, zit hoop.'

Klinisch psycholoog Irene Blom: 'De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar'

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen.

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: 'Stug materiaal en chemisch bewerkt'

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

'Veel studenten vinden het irritant om steeds een mondkapje te dragen.'

Studenten blij met versoepelingen. 'Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk'

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Marieke Idema en Ada Huijgen.

De eerste golf in Spakenburg: 'Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien'

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan.

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.