Raad van State wil betere voorbereiding op crisis

Nieuws
Het kabinet moet wetten en regels aanpassen om beter voorbereid te zijn als er een nieuwe crisis uitbreekt, bijvoorbeeld door een nieuw virus of een ramp van ‘digitale of klimatologische aard’. Dat schrijft de Raad van State (RvS) in zijn jaarverslag.
anp
vrijdag 16 april 2021 om 03:00
Thom de Graaf
Thom de Graaf beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Op dit moment ontbreekt het de overheid aan ‘adequate wetgeving’ om goed in te grijpen in tijden van crisis. Zo moest voor vrijwel alle coronamaatregelen een tijdelijke Covid-wet worden opgetuigd.

‘Het bestaande objectieve staatsnoodrecht is gedurende de huidige pandemie niet gebruikt', schrijft de raad, behalve voor de avondklok. Maar die juridische route werd in twijfel getrokken en ook de Raad van State had daar vraagtekens bij. Daarom raadt de RvS aan ‘om het bestaande noodwetgevingskader nader te bezien en aan te passen'. Volgens vicepresident Thom de Graaf van de raad zijn de coronaregels veel te lang vastgelegd met lokale noodverordeningen. Pas na maanden kwam er een Covid-wet. Dit soort ingrepen vraagt ‘om een concrete wettelijke grondslag', zegt hij.

Zowel de coronacrisis als de toeslagenaffaire raakt aan de vertrouwensrelatie tussen burger en overheid, aldus de raad. Volgens De Graaf verdient deze vertrouwensband een ‘onderhoudsbeurt'. De overheid moet voorspelbaar zijn en stevig en effectief optreden.

Over de toeslagenaffaire zegt de raad dat de overheid ervan uit moet gaan dat de burger in principe ‘het vertrouwen waard is, zonder daarin naïef te zijn. In voorkomende gevallen vergt dat een andere grondhouding.’ Andersom moet de politiek ervoor zorgen dat Nederlanders weer meer vertrouwen op de overheid. Dit is een belangrijke taak voor de toekomst.

Daarnaast laat de informatievoorziening vanuit de regering nogal eens ‘ernstig te wensen over', aldus de raad. Een transparante overheid is van groot belang en dat ‘verlangt in de eerste plaats dat de informatievoorziening door bewindslieden aan het parlement op orde is'. In het verleden is gebleken dat deze voorziening gebrekkig kan zijn en soms ‘te veel is gericht op het ‘‘uit de wind houden'' van de bewindslieden', zegt de RvS. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.