Jongeren willen boek van een beroemdheid lezen

Nieuws
Driekwart van de jongeren tussen de 12 en 20 jaar wil graag een boek lezen van een beroemdheid, zoals een influencer, een muzikant of een topsporter. Als ze al gaan lezen, want bijna de helft van de jongeren vindt lezen saai en inspannend en kijkt liever tv, zo komt naar voren uit een onderzoek dat de Stichting Lezen heeft laten doen.
anp
donderdag 8 april 2021 om 17:22
Afbeelding
beeld anp

De onderzoekers ondervroegen honderden middelbare scholieren en leerlingen uit het mbo. Van de jongeren gaf 44 procent aan dat lezen veel inspanning kost. Voor 22 procent is een boek lezen moeilijk. Veel jongeren vinden andere dingen zoals gamen en tv-kijken leuker om te doen. Ze kijken graag naar series, die ze "spannender, sneller en actueler" vinden dan boeken. Een voordeel van series kijken is volgens de scholieren ook dat je half kan kijken en half kan relaxen, terwijl je je op een boek moet concentreren. Een kleine groep jongeren leest wel eens het boek van de game, de film of de serie die ze hebben gespeeld of gezien.

Maar 8 procent van de jongeren volgt een of meer schrijvers op sociale media. Hun posts sluiten niet aan bij de interesse van jongeren. BN'ers worden wel veel gevolgd en die brengen 17 procent van de scholieren wel eens op het idee om een boek te lezen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Afbeelding

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

Afbeelding

Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.