Luister naar

De WHO blijft erbij: coronavirus kwam via een tussendier, niet uit een lab

Nieuws
Het is ‘extreem onwaarschijnlijk’ dat het coronavirus is ontsnapt uit een virologisch laboratorium in Wuhan. Het meest waarschijnlijke scenario is en blijft dat het virus tot de mens is gekomen via een of ander tussendier, zoals een nerts, een schubdier of zelfs een kat.
Maarten Keulemans / vk
dinsdag 30 maart 2021 om 03:00 aangepast 07:55
Het coronavirus is waarschijnlijk van dier naar mens overgedragen, concludeert de WHO. Enkel 'verdachten' onder de dieren zijn, van links naar rechts, de nerts, het schubdier en de kat.
Het coronavirus is waarschijnlijk van dier naar mens overgedragen, concludeert de WHO. Enkel 'verdachten' onder de dieren zijn, van links naar rechts, de nerts, het schubdier en de kat. beeld afp, anp, epa

Genève

Dat herhaalt de WHO-onderzoeksmissie in haar eindrapport naar de herkomst van het virus, dat op het punt van verschijnen staat. Een haast afgeronde conceptversie van het rapport kwam in handen van persbureau Associated Press.

Een directe overdracht van het virus van vleermuizen naar de mens acht de WHO-missie iets minder waarschijnlijk: in Wuhan leven geen grotvleermuizen, en bovendien zit er tientallen jaren evolutie tussen vergelijkbare coronavirussen bij vleermuizen en het coronavirus dat de pandemie veroorzaakte.

beperkt inkijkje

De conclusies in het rapport wijken niet af van de standpunten die de missieleden in januari al verkondigden op een persconferentie in Wuhan, direct na afloop van hun ‘feitenonderzoek’.

Vooral de bevinding dat het virus waarschijnlijk niet uit het lab is ontsnapt, gaf toen veel ophef, niet in de laatste plaats omdat China de missie maar een beperkt kijkje achter de schermen gunde. De missie zou zich door China een rad voor ogen hebben laten draaien, luidde de kritiek.

Een andere omstreden theorie, dat het coronavirus via ingevroren dierenvlees in Wuhan is aangekomen, kwalificeert de WHO-missie als ‘mogelijk maar niet waarschijnlijk’. Ook die theorie is politiek beladen: China propageert immers de theorie dat het virus niet uit China, maar uit een ander land is gekomen.

Wetenschappelijke aanwijzingen dat het coronavirus een tijdje kan overleven in of op diepgevroren voedsel zijn er wel degelijk, erkent de WHO. Maar dat waren wél aanwijzingen uit een tijd dat het virus al volop rondging onder de mens. ‘In 2019, toen het virus nog niet breed circuleerde, zou zoiets uitzonderlijk zijn’, aldus de WHO in het door AP geciteerde concept.

afronding

Het rapport van de WHO-missie is al enkele weken in afronding, nadat de WHO een eerder aangekondigde samenvatting uitstelde. Zo’n samenvatting zou vooral maar weer vragen oproepen, meende de missie: beter om het complete verhaal in een keer te vertellen.

Ook in haar eindrapport trekt de WHO volgens AP ‘geen stevige conclusie’ over het precieze moment waarop de uitbraak begon. Van COVID-19 werd voor het eerst gewag gemaakt na een uitbraak op een grote dierenmarkt in Wuhan.

Maar de vroegst bekende patiënt – van begin december 2019 – had met die markt geen banden. Dat doet vermoeden dat het virus al op een zacht pitje rondging onder de mens, en dat de markt vooral het toneel was van een eerste echte ‘superverspreiding’ van het virus.

Dat wetenschappers de herkomst van het virus willen achterhalen, heeft vooral een praktische reden: alleen op die manier kan men herhaling van de besmetting proberen te voorkomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In ‘voorland’ Denemarken is ziekteverzuim nu de grootste zorg

Epidemiologen zien Denemarken in de coronacrisis als het voorland van Nederland. De omikronvariant veroorzaakt daar vooralsnog geen topdrukte in de ziekenhuizen, maar door de hoge besmettelijkheid komen werkende Denen massaal thuis te zitten.

Afbeelding

Italië voert vaccinatieplicht in voor 50-plussers: ‘We kijken naar de data’

Alle Italiaanse 50-plussers moeten vanaf nu een coronavaccinatie halen. Premier Mario Draghi is er duidelijk over: ‘We doen dit op basis van de data: wie ouder is, loopt grotere risico’s.’

Afbeelding

De langste schoolsluiting ter wereld: na twintig maanden gaan de scholen in Uganda weer open

Nergens moesten kinderen zó lang thuiszitten als in Uganda. Maar liefst twintig maanden waren de scholen dicht vanwege corona. Vandaag gaan de deuren weer open. Miljoenen kinderen zijn afgehaakt. ‘We zitten diep in de shit.’

Afbeelding

Dubbele infecties van corona en griep rukken op. Moeten we ons zorgen maken over ‘flurona’?

Terwijl omikron om zich heen blijft grijpen, raken in sommige landen mensen besmet met zowel influenza (griep) als COVID-19. Hoe groot is de kans op ‘flurona’ en hoe gevaarlijk is het?

Afbeelding

De opmars van de omikronvariant in het Verenigd Koninkrijk in drie interactieve infographics

De Britse coronacijfers breken record na record. Voor de derde dag op rij is het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen geteld sinds het begin van de uitbraak vorig jaar. Bekijk de cijfers in drie infographics van Sjoerd Mouissie.

Afbeelding

Johnson voert coronamaatregelen in ondanks grote weerstand eigen partij

Liefst 98 afgevaardigden van zijn eigen Conservatieven stemden dinsdagavond tegen de invoering van een coronapas bij grote evenementen. Het is de grootste opstand waar Boris Johnson als premier mee te maken heeft gehad.