Luister naar

Nederland verspilt miljoenen aan onbenutte megatestlabs en betaalt elders extra voor tests

Nieuws
Nederland betaalt acht grote laboratoria al maanden miljoenen euro’s voor veelal onbenutte testcapaciteit. Tegelijkertijd worden er duizenden tests per dag naar andere, kleinere (ziekenhuis)labs gestuurd waarvoor nog eens apart moet worden afgerekend: zo’n 65 euro per test. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.
Charlotte Huisman en Jurre van den Berg / vk
vrijdag 5 maart 2021 om 03:00 aangepast 07:33
Het ‘hoogvolumelaboratorium’ van Eurofins in Rijswijk, een van de acht grote laboratoria die een hoofdrol zouden krijgen in het verwerken van coronatests.
Het ‘hoogvolumelaboratorium’ van Eurofins in Rijswijk, een van de acht grote laboratoria die een hoofdrol zouden krijgen in het verwerken van coronatests. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Afgelopen najaar ontstond onrust toen Nederlanders zich nauwelijks konden laten testen. De kleine (ziekenhuis)laboratoria hadden te weinig capaciteit om het toen sterk groeiende aantal coronatests te analyseren. Daarop sloot het ministerie van Volksgezondheid contracten met acht grote laboratoria, waaronder Eurofins, Unilabs en U-diagnostics. Bij elkaar zijn ze goed voor de verwerking van ruim 120.000 tests per dag. Minister De Jonge zei in november dat deze megalabs de hoofdrol zouden gaan spelen in het Nederlandse testlandschap, met een bijrol voor de kleinere laboratoria. Daar is vooralsnog totaal geen sprake van. De acht ‘hoogvolumelabs’ ontvangen een vergoeding voor een gegarandeerd aantal tests, of die nu worden afgenomen of niet, tot een maximum van 30 procent. Dat betekent dat een lab dat heeft afgesproken 30.000 tests per dag te kunnen analyseren, daarvan hoe dan ook zo’n 10.000 per dag vergoed krijgt, zo’n 60 euro per test. In dit voorbeeld betekent dat een kleine 2 miljoen euro per dag aan garanties.

De acht krijgen nu gezamenlijk zo’n 55 procent van de tests toebedeeld, blijkt uit de cijfers van de Dienst Testen. De overige 45 procent gaan naar 56 laboratoria, waarmee geen garantiecontracten zijn afgesloten.

Het nieuwe megalab in Utrecht analyseerde tot vorige week zo’n tweeduizend tests per dag; het kreeg betaald voor tienduizend. Tegelijk gingen er dagelijks zo’n tweeduizend tests naar het ziekenhuislab van het UMCUtrecht, waarvoor de overheid per test betaalt, zo’n 65 euro. Dat is, alleen al in deze regio, bijna 1 miljoen euro per week aan tests die vijf kilometer verderop ‘gratis’ hadden kunnen worden geanalyseerd.

‘De garantiestellingen zijn aangegaan om labcapaciteit te kunnen garanderen in een tijd waarin deze capaciteit schaars was en de testvraag hoog', zegt minister de Jonge desgevraagd. Hij wil niet bekend maken om hoeveel geld het gaat en hoeveel betaalde tests onbenut blijven.

Betrokkenen noemen het ‘pure geldverspilling'. Volgens de minister is daarvan geen sprake. Door tests te blijven sturen naar kleine labs kan ‘de regionale diagnostische infrastructuur' in stand worden gehouden. ‘Dan wegen de testkosten tegen de baten op, namelijk het voorkomen van het verspreiden van het virus.'

Betrokkenen zeggen dat de Dienst Testen, die de tests verdeelt over de laboratoria, de kleinere labs niet buitenspel wil zetten, nadat die een jaar lang veel hebben geïnvesteerd om aan de testbehoefte te voldoen. Daarbij valt er ook veel geld te verdienen met het analyseren van coronatests en zijn de belangen groot. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Archieffoto van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Irene Blom: 'In contact maken, in verbinding aangaan, zit hoop.'

Klinisch psycholoog Irene Blom: 'De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar'

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen.

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: 'Stug materiaal en chemisch bewerkt'

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

'Veel studenten vinden het irritant om steeds een mondkapje te dragen.'

Studenten blij met versoepelingen. 'Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk'

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Marieke Idema en Ada Huijgen.

De eerste golf in Spakenburg: 'Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien'

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan.

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.