De PKN laat weer ‘maximaal dertig bezoekers’ toe. Kan dat al wel?

Achtergrond
De Protestantse Kerk laat weer kerkgangers toe, terwijl andere kerkgenootschappen dat te vroeg vinden. Dat wekt irritatie. Een gezamenlijk plan van kerken voor versoepelingen van de maatregelen is nog niet in zicht.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
woensdag 3 maart 2021 om 21:28
Archiefbeeld uit oktober 2020 van Kruispunt, een kerk in Amersfoort Vathorst. De stoelen staan coronaproof opgesteld.
Archiefbeeld uit oktober 2020 van Kruispunt, een kerk in Amersfoort Vathorst. De stoelen staan coronaproof opgesteld. beeld Marcel van den Bergh

Utrecht

Vrij onverwachts kwam het moderamen van de Protestantse Kerk (PKN) eind vorige week met een nieuw advies dat kerkleden weer een beetje perspectief moet geven: van ‘zoveel mogelijk online’ naar ‘maximaal dertig bezoekers’, en van ‘even helemaal niet meer zingen’ naar ‘maximaal vier voorzangers’ in de kerk. Online diensten noemt de Protestantse Kerk nog steeds ‘een heel mooi middel en voor veel gemeenten de beste optie’, maar de mogelijkheid om dertig bezoekers toe te laten, is daar nu aan toegevoegd. Die advieswijziging kwam als een verrassing en wijkt af van de werkwijze die het afgelopen jaar stilzwijge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen.

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Wim Vermeulen, Alfred van de Weg, Axel Wicke en Bart Jan Spruyt

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Hoogleraar Paul van Geest

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie 'Onverdeeld Open' ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michel van Heijningen en Arend-Wim Estié.

Zijn predikanten corona-moe? 'Het vaatje van de creativiteit is leeg'

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?