20 februari 2021 om 03:00
Luister naar

Merkwaardig dat mensen het geloofwaardig vinden dat ze goddelijk zijn

Radiomaker Giel Beelen gelooft dat wij met z’n allen God zijn. Hij zei het donderdag in het Nederlands Dagblad, in de rubriek Houvast. Ik stel mij dan voor hoe hij het zelf zou vinden als iemand zegt: ‘Ik geloof dat wij met z’n allen Giel Beelen zijn.’ Zou hij zich niet beroofd voelen van zijn eigenheid, van zijn autonomie, van zijn hele ‘goddelijke’ bestaan?

Samen Gód zijn, dat klinkt aantrekkelijk. Zo aantrekkelijk dat dit geloof in veel variaties wordt aangetroffen onder mensen, al eeuwenlang. Dat er op deze manier weinig van Gods eigenheid overblijft, houdt niemand bezig. Of God er zelf ook nog een mening over heeft, al helemaal niet.

Giel Beelen maakt gewag van een unieke zoektocht, zo uniek dat hij er een eigen spiritueel platform voor moest oprichten. In werkelijkheid komt hij uit op een breed spoor dat velen momenteel graag volgen: het spoor waar mensen het goddelijke in zichzelf lokaliseren. Iedereen legt dan wel graag zijn eigen hyperindividuele accenten. En de ene gelovige koestert slechts wat inwisselbare gedachten over het goddelijke in zichzelf, terwijl de andere er een uitgebreide levensbeschouwing op nahoudt, eventueel met sciencefictionachtige toekomstscenario’s. Dit laatste tref je aan bij het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes. Zij heeft op Instagram 6,5 miljoen volgers die ze met haar levensvisie kan bereiken. Ze deelt filmpjes waarin een nieuw menselijk bewustzijn wordt aangekondigd; een geestelijk ontwaken van een ‘geweldig goddelijk zelf’, dat leeft in Eenheid met alle andere goddelijke zelven.

Het blijft verbazen dat mensen die de God van het christendom afgeschreven hebben, zomaar aannemen dat dit geloof tot het goede leidt. Giel Beelen, katholiek opgevoed, spreekt van ‘een gevaarlijke kant’ aan het kerkelijke geloof. Hij krijgt er een Sinterklaasgevoel bij. ‘Alsof je je best moet doen voor een hoger persoon, terwijl je al goed genoeg bent. Je hoeft je niet te bewijzen aan iets of iemand.’

'Aannemelijk klinkt ook de kerkelijke boodschap niet.'

De Google-zoekmachine haalt snel soortgelijke taal naar boven. Van Bart de Bondt bijvoorbeeld, die zich profileert als voormalig CEO bij ING, nu coach en consultant. Hij schrijft in een column op het managementplatform mtsprout.nl dat wij volgens de kerk niet goed genoeg zijn. We moeten heel strenge – ja door God zelf gezonden – richtlijnen volgen, ‘willen we ooit waardig genoeg zijn om het aangezicht van de almachtige te aanschouwen’. Volgens De Bondt zit het allemaal heel anders in elkaar. De mens dient zijn gedrag geheel af te stemmen op wie hij werkelijk is: goddelijk. ‘We zijn vergeten dat we zelf God zijn, zelf verantwoordelijk voor de wereld die zich rondom ons manifesteert.’

Ik zal niet beweren dat de boodschap van de kerk aannemelijk klinkt in mensenoren, ook niet als die boodschap goed wordt gebracht. Maar het komt mij merkwaardig voor dat het wel aannemelijk wordt geacht dat mensen de status van God hebben. Het ongoddelijke gedrag van mensen maakt dit geloof tamelijk ongeloofwaardig. Tegelijk klopt het ook weer zo met de christelijke visie op onze oerzonde: de mens die zichzelf tot norm verheft en als God wil zijn. Het is precies de mens over wie de Bijbel zo veel spreekt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hilbrand Rozema

In Enschede kun je een houten ezel op wieltjes zien, die Koning Jezus draagt. Normaal gesproken dan

‘Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede.’ ... zo dichtte Willem Wilmink. Ik ging in zijn stad op zoek naar een houten ezel met Koning Jezus.

.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.