De wandeling: Slingeren door sloppen en hofjes in de binnenstad van Utrecht

Reportage
Nederland kent vele duizenden kilometers wandelpad, alle stoepen en steegjes niet meegerekend. Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de binnenstad van Utrecht.
Klaas Vos
woensdag 27 januari 2021 om 20:00
Voormalig Elisabethgasthuis en NS personeelshuis.
Voormalig Elisabethgasthuis en NS personeelshuis. beeld Klaas Vos

Waar lopen we vandaag?

Na eerder twaalf wandelingen te hebben ondernomen buiten de singels van Utrecht, ben ik met vaste en gezworen wandelmaten inmiddels begonnen aan een zestal wandelingen binnen de singels van de Domstad. Vandaag slingeren we door het zuidwestelijke deel van de binnenstad, voornamelijk tussen Oudegracht en Catherijnesingel. Oorspronkelijk een gebied van kloosters en gasthuizen, ontwikkelde het zich rond de Springweg tot een gebied van kleine neringdoenden en later ook arbeiders.


Steegje in de buurt van Geertekerk. - beeld Klaas Vos

Wat is er te zien?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op 15 april 2019 brak er brand uit op de zolder van de iconische Notre-Dame in Parijs. Eind 2024 zal de kathedraal weer geopend worden voor publiek.

Hendro was in Parijs na de brand in de Notre-Dame. Na vijf jaar blikt hij terug op het drama en de emoties

Deze week is het vijf jaar geleden dat de Notre-Dame uitbrandde. Emoties verenigden het Franse volk, maar al snel braken ook discussies los. Journalist Hendro Munsterman blikt terug. ‘Alsof een volk zich verweesd voelde.’

Monument in de hervormde kerk van Heumen ter ere van het bezoek van graaf Lodewijk en graaf Henrik, broers van Willem van Oranje.

De twee broers Lodewijk en Hendrik van Nassau vielen 450 jaar geleden op de Mookerhei

Het is deze maand 450 jaar geleden dat Lodewijk en Hendrik omkwamen tijdens de Slag op de Mookerheide. Niemand weet waar hun lichamen zijn gebleven. Lodewijk was 36, Hendrik nog maar 23.

In de gang hangen kleurige stoffen vlaggen: khata’s, ceremoniële sjaals die in Tibet en Mongolië een teken zijn van welkom en goede wensen.

Vluchtelingen in Nederland? De geschiedenis herhaalt zich, zo blijkt in het Luther Museum

Nederland als vrijhaven voor vluchtelingen en andersdenkenden; van dit historisch vertekende zelfbeeld blijft weinig over na het zien van de tentoonstelling Welkom in Nederland? in het Luther Museum.

Bassem Youssef: 'We moeten oog houden voor de aard van de Egyptische maatschappij.’

Bassem Youssef, 'de Jon Stewart van Egypte', neemt alles op de hak, of nou ja, bijna alles

Het begon in zijn kleine appartement in Caïro. Er stond een tafel, een stoel en een camera. Meer had komiek Bassem Youssef niet nodig voor de eerste afleveringen van zijn show, gemodelleerd naar de politieke satire van zijn grote voorbeeld Jon Stewart.

Een monument markeert de plek van het bloedbad in Diever in april 1945.

In april 1945 trokken de Duitsers een bloedspoor door het oosten en noorden van Nederland

Vlak voor de bevrijding schoten de Duitsers dagelijks onschuldige burgers dood en lieten verzetsstrijders op tragische wijze het leven. Dat was ook het geval in Zutphen, Deventer, Dedemsvaart, Gasselte en Diever.

Coverbeeld van het nieuwe album van Beyoncé: Cowboy Carter

Waarom zou Beyoncé geen country mogen maken? Het lijkt bijzonder - maar is ook weer niet zó raar

Met haar nieuwe album klopt Beyoncé op de poorten van de countrywereld. Maar daar zitten ze niet bepaald op haar te wachten. Wat is er aan de hand? En gaat ze echt verandering brengen?