Luister naar

Inkomens moeten omhoog. Dan kunnen we meer voor ons eten betalen

Ingezonden
De boeren blokkeerden eerder deze maand de bevoorradingswegen naar de supermarkten. Al jaren loopt de vergoeding voor hun producten achter op de prijsontwikkeling, waar de supermarkten dan weer van profiteren. Die vormen een machtsblok en stunten met prijzen die te laag zijn voor de boeren om er een fatsoenlijk inkomen aan over te houden.
Arnoud van der Veer, Franeker
woensdag 23 december 2020 om 03:00 aangepast 08:15

Op alle gebied is het krap. De kosten van levensonderhoud stijgen snel en we houden allemaal steeds minder over om naast de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud nog andere dingen te ondernemen.

Probleem is ook de stijging van het aantal mensen dat een beroep moet doen op de voedselbank. Mensen met een uitkering leven onder de armoedegrens. Stel dat een deel van die mensen bereid zou zijn meer te betalen voor levensmiddelen, dan wordt hun dat dus onmogelijk gemaakt dat ook te kunnen doen. Ook inkomens van werkenden die een modaal inkomen of iets erboven verdienen, zijn niet toereikend om meer in supermarkten uit te geven. Allemaal tekenen dat de inkomensverdeling toch echt anders moet.

Willen we de boeren tegemoetkomen, dan moeten besteedbare inkomens dus omhoog.

De boeren kunnen dan een betere prijs voor hun product krijgen en we doen dan ook meer recht aan het oplossen van de milieuproblemen die we veroorzaken door te ver doorgevoerde efficiency in het gebruik van landbouwgronden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.