Familie gaat niet in beroep in Rome over omstreden erfenis pastoor

Nieuws
De familie van een in 2014 overleden vrouw uit Druten gaat niet in beroep in Rome om naleving van het advies van de Rooms-Katholieke Klachtencommissie Grensoverschrijdend gedrag af te dwingen.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
woensdag 2 december 2020 om 20:11
Afbeelding
beeld anp / Xtra Gerald van Daalen

Den Bosch

De familie van mevrouw Van Empel voelt zich ‘gesterkt door het oordeel van de Klachtencommissie’, maar heeft toch ‘besloten de discussie te laten rusten’. Wel schrijft zij te hopen dat bisschop Gerard de Korte van Den Bosch alsnog pastoor Jos Hermans gaat bewegen om ‘(een deel van) de erfenis ten behoeve van de parochie of een andere maatschappelijk nuttige bestemming te besteden’.

De toen 47-jarige pastoor Jos Hermans kreeg van zijn 82-jarige parochiane een erfenis van naar schatting 140.000 euro. Hoewel er tussen beiden een vriendschappelijke relatie was ontstaan, oordeelde de kerkelijke Klachtencommissie begin september dat de erfenis in strijd was met de Gedragscode. Maar bisschop De Korte legde het advies om de pastoor ertoe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Dominicanessen van de Heilige Geest is een traditionalistische kloostergemeenschap in West-Frankrijk. Paus Franciscus zette de Moeder Overste af na klachten uit de gemeenschap, maar deze vond steun bij de Franse rechter.

Vaticaan ziet godsdienstvrijheid in gevaar na uitspraak Franse rechter over weggestuurde non

Een door de paus weggestuurde kloosteroverste vocht dat besluit bij de Franse rechter aan en kreeg gelijk. Een Vaticaanse kardinaal en twee onderzoekers werden veroordeeld. Maar het Vaticaan gaat nu in de tegenaanval.

Utrecht, 27 maart 2024. Journalist Stijn Fens in de Sint Augustinuskerk.

Journalist Stijn Fens: 'Als het katholieke geloof niet bestond, zou ik het morgen uitvinden'

Terwijl zijn leeftijdgenoten protesteerden tegen de atoombom, verzamelde hij plaatjes van de paus. Nu ruilt journalist Stijn Fens dagblad Trouw in voor KRO-NCRV en de katholieke presentie bij de publieke omroep.

De Canadese priester James Mallon tijdens de eerste conferentie van De Missionaire Parochie op 24 maart 2022 in Breda. De Missionaire Parochie en de synodale kerkvernieuwing van paus Franciscus leggen deels andere accenten.

De Missionaire Parochie kan niet zonder de synode van paus Franciscus. En andersom

De Nederlandse RK-Kerk probeert zich te vernieuwen. Dat gebeurt zowel dankzij De Missionaire Parochie als door de synode van paus Franciscus. Maar waarom lopen beide visies op kerkvernieuwing zo langs elkaar heen?

Het was tijdens de uitvaartdienst zo druk, dat een deel van de honderden toehoorders in de deuropening van de Santa Isabel-kerk moest staan om een glimp op te vangen van de dienst.

'Rockende pastoor' overleden doordat zijn gewaad vlam vatte door een paaskaars tijdens mis

De Spaanse stad Zaragoza treurt om de dood van Javier Sánchez (60), bekend als de ‘rockende pastoor’. Tijdens de paaswake, het kerkritueel waarin de herrijzenis van Jezus wordt herdacht, vatte het gewaad van Sánchez vlam, met fatale gevolgen.

Pasen is nog maar net voorbij, wanneer de plebaan van de Bossche kathedraal wordt opgeschrikt: Vandalen hebben op de zolder van de koepel boven het

Ravage door vandalisme in Sint-Janskathedraal van Den Bosch: 'Het alziend oog kijkt nu scheel'

Vandalen beklommen net voor het weekend de Bossche kathedraal en zorgden naast fysieke schade voor emotie: ze namen namelijk een bijzondere tijdscapsule mee, die bedoeld was voor het nageslacht.

Kardinaal Victor Manuel Fernández, het hoofd van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer, presenteerde maandag in het Vaticaan de Verklaring 'Dignitas Infinita, over de menselijke waardigheid'.

Vaticaan: idee van 'menselijke waardigheid' wordt bedreigd, maar zij kent geen grenzen

De menselijke waardigheid is een universele waarheid. Maar zij wordt bedreigd, vindt men in het Vaticaan. Daarbij gaat het zowel over armoede, doodstraf en migratie, als over draagmoederschap en geslachtsverandering.