Weer forse verliezen op beurzen Europa

AMSTERDAM (Novum) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag op flink verlies. Net als op vrijdag zorgde de voortslepende Griekse schuldenkwestie voor onrust onder beleggers in Europa. Een oplossing voor de crisis lijkt nog ver weg.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,2 procent lager op 472,08 punten. De MidKap daalde 1,7 procent tot 707,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,9 procent kwijt.

De hoofdindex in Athene kelderde 5 procent. Vrijdag werden ook al stevige verliezen geleden op de Europese beurzen vanwege de Griekse crisis. De Atheense beurs raakte die dag bijna 6 procent kwijt.

De Griekse banken gingen maandag opnieuw in de uitverkoop nadat de gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers zondagavond zonder resultaat werden afgebroken. Zo zakten National Bank of Greece, Piraeus Bank en Alpha Bank tot 14 procent. Op de laatste handelsdag van vorige week lieten de Griekse bankaandelen verliezen tot meer dan 13 procent zien.

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel waarschuwde dat het geduld met Griekenland bijna op is. Donderdag vergadert de eurogroep opnieuw over de kwestie.

De sterkste dalers in de AEX waren baggeraar Boskalis en financieel concern ING met verliezen van meer dan 2 procent. Kabelbedrijf Altice was de sterkste stijger met een winst van 0,6 procent. In de MidKap was navigatiebedrijf TomTom een positieve uitschieter met een plus van 4,6 procent. Volgens analisten biedt de aanstaande verkoop van de kaartentak HERE van Nokia kansen voor TomTom.

In Parijs verloor Airbus 1,4 procent, ondanks een grote order voor de vliegtuigbouwer van Saudi Arabian Airlines. In Frankfurt zakte Metro 5,2 procent. Het Duitse moederbedrijf van Media Markt heeft zijn warenhuistak Kaufhof overgedaan aan het Canadese Hudson's Bay voor 2,8 miljard euro.

De euro was 1,1222 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 59,31 dollar. Brent zakte 1,8 procent tot 62,74 dollar.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?