Wall Street lager in middaghandel

(Novum) - NEW YORK (Novum) - De Amerikaanse aandelenmarkten stonden vrijdagmiddag op verlies. Uit de resultaten van enkele grote bedrijven, waaronder creditcardmaatschappij American Express, bleek dat de dure dollar een stevige wissel trekt op omzet en winst van bedrijven in de Verenigde Staten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 1,4 procent lager op 17.845 punten. De bredere S&P 500 leverde 1,1 procent in tot 2082 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,5 procent tot 4934 punten.

American Express zag afgelopen kwartaal weliswaar de winst toenemen, maar de resultaten vielen beleggers tegen. De dure dollar drukte de opbrengsten buiten de Verenigde Staten. Het aandeel verloor 4,3 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York.

Het enige Dowfonds dat het hoofd boven water hield, was General Electric met een plusje van 0,2 procent. Het bedrijf leed afgelopen kwartaal onder de sterk gedaalde olieprijzen waardoor de verkopen van apparatuur aan die branche terugliepen. De cijfers stemden beleggers desondanks tevreden. Oliedienstverlener Schlumberger kampt met hetzelfde probleem, en kondigde aan nog eens 11.000 banen te schrappen. Het aandeel won 0,1 procent.

Industrieconcern Honeywell werd 1,7 procent minder waard. Het concern had eveneens flink last van de sterke dollar en zag daardoor de omzet afgelopen kwartaal dalen. Datzelfde gold voor speelgoedfabrikant Mattel, maar daar reageerden beleggers positief op optimistische uitlatingen van de eerder dit jaar aangetreden topman Christopher Sinclair. Dat aandeel won 7,5 procent.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?