Overleg moet Griekse impasse lostrekken

BRUSSEL (Novum) - Overleg over de Griekse schuldenkwestie met enkele hoofdrolspelers woensdagavond in Brussel moet een akkoord dichterbij brengen. Nadrukkelijk wordt gesteld dat het gesprek tussen Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en de Griekse premier Alexis Tsipras niet het slotakkoord wordt in de al tijden slepende kwestie.

Al maanden wordt gesproken over een lijst met hervormingsmaatregelen in ruil voor geld tussen de geldschieters van Griekenland (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) en Athene. Maar de partijen lijken het maar niet eens te worden. Een van de struikelblokken is dat de geldschieters eisen dat het Griekse pensioenstelsel wordt aangepakt, terwijl Athene hier niets in ziet. De nieuwe Griekse regering met de links-radicale partij Syriza vindt dat de Grieken al genoeg hebben geleden.

Het water staat Griekenland echter aan de lippen, de schatkist is nagenoeg leeg. Deze maand moet het land voor circa 1,6 miljard euro aan leningen aflossen bij het IMF, waarvan 300 miljoen euro vrijdag. Tsipras dreigt nu geen afbetaling te doen als er geen zicht is op een akkoord.

Tsipras stuurde eerder deze week een flink pakket voorstellen naar Brussel. Op hun buurt stelden de geldschieters hun eindvoorstel op. Volgens De Volkskrant en zakenkrant Financial Times zijn de crediteuren bereid eerdere doelstellingen voor bijvoorbeeld de hoogte van het primair begrotingsoverschot, waarbij de renteaflossingen op de staatsschuld niet worden meegerekend, aan te passen als handreiking aan Athene.

Het overleg woensdag moet de partijen dichterbij elkaar brengen. ,,Een landingsbaan gereedmaken'', zo klinkt het in Brussel. Hoewel meerdere hoofdrolspelers, zoals eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en vertegenwoordigers van de ECB en het IMF, naar Brussel komen, wordt er in Brussel benadrukt dat het gaat om ,,een persoonlijke uitnodiging van Juncker aan Tsipras''.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?