Opnieuw kleine minnen op Wall Street

NEW YORK (Novum) - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden dinsdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag op verlies. Terwijl in Europa nog altijd geen uitzicht ontstond op het einde van Griekse crisis, gingen aan grondstoffen gerelateerde aandelen omlaag door aanhoudende zorgen over de Chinese economie.

Na vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.650 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent naar 2067 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,5 procent naar 4965 punten.

,,Terwijl we ons opmaakten voor een betere economie en hogere rente, zijn we toch weer bezig met internationale, macro-economische ontwikkelingen'', zei een Amerikaanse handelaar tegen persbureau Bloomberg. ,,Het gaat niet alleen om Griekenland, het gaat ook over China. Als je die twee samen neemt, krijg je waar we nu staan.''

Zorgen over de vraag uit China zetten dinsdag onder meer druk op de koperprijs. Grondstoffenconcern Freeport McMoRan leverde ruim 5 procent aan beurswaarde in. Newmont Mining verloor bijna 6 procent.

Ook bankaandelen moesten het ontgelden. JPMorgan Chase stond in de onderste regionen van de Dow Jones met een min van 2 procent. Goldman Sachs leverde 1 procent in. Citigroup en Bank of America zakten 2,5 procent.

Chipmaker AMD ging bijna 16 procent onderuit, na een omzetwaarschuwing. De sombere uitlatingen van het bedrijf hadden hun weerslag op branchegenoot Intel, die bijna 2 procent minder waard werd.

Beleggers kregen ook nog enkele cijfers over de Amerikaanse economie. Voor opening van de handel werd bekend dat het handelstekort van de Verenigde Staten in mei is gestegen naar 41,9 miljard dollar. De Amerikaanse export daalde in mei met 0,8 procent, de import met 0,1 procent. Verder bleek dat het aantal openstaande vactures in de VS in mei is gestegen tot het hoogste niveau ooit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 51,87 dollar. De euro werd dinsdag aan het begin van de avond voor 1,0955 dollar verhandeld, tegen 1,0950 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?