Nieuw exportproduct voor Nederlandse offshore

(Novum) - DEN HELDER (Novum) - De rijke Nederlandse ervaring met water en offshoretechnologie heeft een nieuw exportproduct opgeleverd. In Den Helder wordt donderdag 's werelds eerste drijvende getijdenplatform voor het opwekken van energie te water gelaten.

Het ongeveer 24 meter lange object heeft onder water een grote turbine hangen. Die genereert elektriciteit door middel van de waterstroming bij eb en vloed. Het gaat om een gezamenlijk product van bedrijven als Bluewater, Damen en Van Oord. Met de demonstratie willen ze kopers enthousiast maken. Ze gaan het platform komende tijd uitgebreid testen in het Marsdiep, tussen de haven van Den Helder en het eiland Texel.

Met het object moeten straks ongeveer tweehonderd Nederlandse huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Het product is echter vooral bedoeld voor de export naar de Filipijnen, Indonesië en eilanden in de Grote Oceaan. Nu wordt stroom op veel kleine eilandjes in die regio vaak opgewekt met behulp van een dieselgenerator. Dat is relatief duur en vervuilend.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?