Herstel op Europese beurzen

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - De Europese aandelenbeurzen wisten maandag te herstellen na de verliezen van vorige week. Beleggers verwerkten de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank en maakten zich op voor de eerste echt drukke week van het cijferseizoen.

,,Het is een mooie beursdag. In China mogen de banken meer uitlenen om de economie aan te jagen en in Europa worden de Griekse zorgen weer aan de kant geschoven. Verder blijft de belangstelling voor Europese aandelen groot en is de onderliggende teneur op de markten nog altijd goed", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent hoger op 500,35 punten. De MidKap klom 1 procent tot 776,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

Koploper in de AEX was KPN met een plus van 2,6 procent. Het telecomconcern verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet (plus 5,3 procent) voor ruim 1,3 miljard euro. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten.

In Brussel ging telecombedrijf Mobistar 13,5 procent onderuit. Telenet hoeft door de overname van Base geen gebruik meer te maken van het netwerk van zijn concurrent Mobistar.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries won 2,1 procent in de AEX na een positief kwartaalbericht. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was het Franse kabelbedrijf Altice met een min van meer dan 1 procent na een adviesverlaging door Citi.

In de MidKap klom bodemonderzoeker Fugro ruim 1 procent. Grootaandeelhouder Boskalis (plus 1,7 procent) wil dat de rechter opnieuw kijkt naar een omstreden beschermingsconstructie van Fugro. Volgens Rabobank onderstreept deze stap van Boskalis zijn intentie om Fugro in te lijven.

In Frankfurt won Deutsche Bank 1,6 procent. De grootste bank van Duitsland overweegt volgens zakenkrant The Wall Street Journal onder meer zijn consumentenbank Postbank af te stoten.

De euro was 1,0750 dollar waard, tegen 1,0785 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 56,15 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent in prijs en werd verhandeld op 63,87 dollar per vat.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?