Google op vingers getikt door Brussel

(Novum) - BRUSSEL (Novum) - Internetgigant Google is fors op de vingers getikt door de Europese Commissie. Het bedrijf zou zijn dominante positie op de Europese markt hebben misbruikt en wacht daarvoor mogelijk een miljardenboete. Zelf is het bedrijf zich van geen kwaad bewust.

De eurocommissaris voor Mededinging zette woensdag de eerste stap naar een zaak tegen Google. Brussel beschuldigt het bedrijf, dat het de afgelopen vijf jaar al in de gaten hield, van machtsmisbruik. Bijna iedere internetter gebruikt de zoekmachine om informatie te vinden. Concurrenten zijn er niet of nauwelijks. Maar de grote vraag die de commissie graag beantwoord ziet, is hoe de zoekresultaten tot stand komen en of Google zijn eigen diensten promoot ten koste van concurrenten. Ook begint de commissie een onderzoek naar Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele apparaten.

Volgens marktkenners start de Europese Commissie niet zomaar een onderzoek en zijn er gegronde redenen om aan de boom te schudden. Mocht door de commissie inderdaad worden vastgesteld dat Google de Europese regels heeft geschonden, dan dreigt een boete die kan oplopen tot 10 procent van de omzet. Dat zou in het geval van Google meer dan 6 miljard dollar betekenen (ruim 5,6 miljard euro).

Bij Microsoft eindigde in 2007 een soortgelijke beschuldiging in een boete van 497 miljoen euro. Toen Microsoft weer de fout in ging, moest het bedrijf nog eens 899 miljoen euro betalen. Microsoft werd bestraft omdat gebruikers van besturingssysteem Windows automatisch de browser Internet Explorer kregen. Uiteindelijk leverde Microsoft bij Windows niet automatisch Explorer, maar liet het de keuze aan gebruikers.

Google liet in een reactie weten het ,,krachtig oneens" te zijn met de beschuldigingen en stelde dat succes nu eenmaal tot aandacht leidt. Het bedrijf is van plan het gesprek aan te gaan met de commissie over Android. Anders dan bij Microsoft is nog onduidelijk wat gebruikers van Google zullen merken van de stap van Brussel omdat de casus alles behalve zwart-wit is.

Volgens Brussel kan Google overigens vrijwillig zijn gedrag aanpassen en kan het zodoende nog tot een schikking komen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?