GE trekt kar op Wall Street

(Novum) - NEW YORK (Novum) - De aandelenbeurzen in New York noteerden vrijdag opnieuw in de plus, na de winsten van een dag eerder. General Electric (GE) stond wederom in de belangstelling doordat het industrieel conglomeraat een groot deel van zijn financiële tak afstoot en voor miljarden aan eigen aandelen gaat inkopen.

De Dow-Jonesindex klom in de tussentijdse handel 0,4 procent tot 18.037 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2099 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,3 procent omhoog naar 4990 punten.

GE verkoopt voor 26,5 miljard dollar aan vastgoedbezittingen van GE Capital, waardoor van dat onderdeel alleen de activiteiten overblijven die de industriële poot van het concern ondersteunen. Tegelijkertijd kondigde GE aan voor 50 miljard dollar aandelen te gaan inkopen en voorspelde het in de periode tot en met 2018 in totaal 90 miljard dollar aan aandeelhouders te kunnen uitkeren.

GE noteerde 8,5 procent hoger, waarmee het de sterkste stijger in de S&P was en de grootste koerswinst werd neergezet in ruim vier jaar. Donderdag ging het aandeel GE al 2,9 procent omhoog door speculaties over de deal die vrijdag werd aangekondigd.

Winkelvastgoedbedrijf Excel Trust kon ook op de nodige aandacht rekenen en steeg 14,4 procent. Investeerder Blackstone wil de onderneming voor circa 2 miljard dollar overnemen.

De aanbieder van internettelevisie Netflix profiteerde van een adviesverhoging door Citigroup en klom 2,9 procent. Softwarebedrijf Citrix Systems verloor echter 2,1 procent na het verlagen van de verwachtingen.

Beleggers in New York wachten vooral op het vervolg van het kwartaalcijferseizoen, dat deze week werd afgetrapt door Alcoa. Volgende week komt de cijferstroom echt op gang met publicaties van bedrijven als Intel, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Google, Bank of America en GE.

De euro was 1,0587 dollar waard, tegen 1,0606 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 51,84 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder op 57,83 dollar.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?