Franse premier ziet reële kans op Grexit

PARIJS/WENEN (Novum) - Als de Grieken bij hun referendum volgende week de voorwaarden voor verdere noodsteun verwerpen, dan bestaat er een reële kans dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat zei de Franse premier Manuel Valls zondag op de Franse radio.

Volgens Valls heeft de Griekse regering het recht om de vraag over verdere noodsteun aan de bevolking voor te leggen. Maar die moet dan wel helder voor ogen hebben waar de keuze om draait, zei hij. ,,Het is duidelijk dat bij een negatief antwoord de exit uit de eurozone een reëel risico is.''

Eerder op de dag zei de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling in de zondagsuitgave van de krant Die Presse al dat een Grexit inmiddels ,,onvermijdelijk'' lijkt. Hij voegde er echter direct aan toe dat het vertrek van de Grieken uit de muntunie eigenlijk alleen mogelijk is als Griekenland zich eerst terugtrekt uit de Europese Unie. Daartoe zou het land zelf een aanvraag moeten indienen, waarna de andere EU-landen met dit verzoek zouden moeten instemmen. .

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?