Flinke winsten op Europese beurzen

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag mooie winsten zien. Op het Damrak werd op Koningsdag uitgekeken naar de stroom aan bedrijfsresultaten die later in de week naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 509,70 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 783,94 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,7 tot 1,7 procent omhoog.

Staalconcern ArcelorMittal en chipmachinefabrikant ASML waren de sterkste stijgers in de AEX met winsten tot 3,3 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos ging aan kop in de MidKap met een plus van 9,8 procent.

In Frankfurt dikte Volkswagen 4,5 procent aan. President-commissaris Ferdinand Piëch maakte zaterdag onverwacht bekend zijn functie bij de Duitse automaker neer te leggen. Piëch voerde de afgelopen twee weken een machtsstrijd met de huidige topman Martin Winterkorn. Hij verloor die strijd omdat andere commissarissen achter de bestuursvoorzitter bleven staan.

Deutsche Bank zakte 4,4 procent. De grootste bank van Duitsland zag de winst in het eerste kwartaal halveren. Het financiële concern kondigde tevens een omvangrijke bezuinigingsoperatie aan en neemt afscheid van dochteronderneming Deutsche Postbank (plus 13,8 procent).

In Londen klom HSBC 3,7 procent na berichten dat de grootste Europese bank overweegt om zijn Britse consumententak van de hand te doen. Capgemini won in Parijs 7,3 procent. Het Franse automatiserings- en adviesbedrijf wil zijn Amerikaanse branchegenoot IGate overnemen voor zo'n 4 miljard dollar en zag zijn kwartaalomzet met ruim 10 procent stijgen.

In Stockholm ging het aandeel van biofarmaceut Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) ruim 21 procent omhoog. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen, zonder verdere details te noemen. Sobi is een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming.

De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 57,45 dollar. Een vat Brentolie was vrijwel onveranderd op 65,30 dollar.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?