Europese beurzen blijven in mineur

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - Vrijwel alle Europese aandelenmarkten stonden donderdagmiddag in de min. Tegenvallende cijfers over de Europese economie en de Chinese industrie drukten de stemming, terwijl beleggers zich ook zorgen bleven maken over de financiële situatie in Griekenland.

Twee uur voor het slot stond de AEX 0,6 procent lager op 502,59 punten en daalde de MidKap 0,9 procent tot 769,46 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden respectievelijk 1 en 0,8 procent in, terwijl de FTSE in Londen 0,2 procent steeg.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april minder hard is gegroeid dan vorige maand. De Britse bank HSBC maakte eerder op de dag al bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand is afgenomen tot het laagste niveau in een jaar.

Hekkensluiters in de AEX waren industrieel toeleverancier Aalberts en verf- en chemieconcern AkzoNobel met verliezen van ruim 2 procent. De sterkste stijgers waren verzekeraar NN en olieconcern Shell, met een plus van 0,7 procent voor beide.

In de MidKap stond advies- en ingenieursbureau Arcadis onderaan met een min van 6,4 procent na een teleurstellend kwartaalbericht. Navigatiebedrijf TomTom, dat een samenwerking is aangegaan met Mozilla en Telefónica, ging aan kop met een winst van 5,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven won Accell meer dan 2 procent. De fietsenfabrikant profiteerde in het eerste kwartaal van het zachte voorjaarsweer in Europa.

In Parijs klom Pernod Ricard 2 procent. De Franse drankenproducent verkocht vorig kwartaal aanzienlijk meer dan een jaar eerder. Bandenfabrikant Michelin steeg meer dan 6 procent na meevallende omzetcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van 750 miljoen euro.

Op de beurs in Stockholm verloor de Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson ruim 10 procent na zwakke eerstekwartaalcijfers.

De euro was 1,0742 dollar waard, tegen 1,0729 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 57 dollar. De prijs van Brent steeg 2,3 procent tot 64,18 dollar.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?