'Eerste stap van een nog heel lange weg'

AMSTERDAM (Novum) - Of het akkoord dat de eurolanden maandag met Griekenland hebben gesloten ook echt uitvoerbaar is, moet nog blijken. Maar het is een stap in de goede richting. Dat denkt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie van de Universiteit van Tilburg.

Volgens Eijffinger is het een kwestie van willen en kunnen, zowel van Griekenland als de eurolanden. ,,We moeten nog zien of het akkoord kan worden uitgevoerd. Niet alleen moet het Griekse parlement instemmen met de plannen, ook de parlementen in de Europese Unie moeten hun goedkeuring nog geven. Vooral de Finnen kunnen nog dwarsliggen", aldus de econoom.

Na de noodzakelijke parlementaire instemming is het de grote vraag of de plannen werkelijk opleveren wat nu wordt beloofd. ,,De Griekse economie is een cash-economie geworden met al dat losgeld. Belastingfraude ligt daarom op de loer en ik vraag me af of de verhoogde belastingen wel geïnd kunnen worden", aldus Eijffinger.

Ondanks het akkoord van maandag is de weg naar de echte oplossing van de Griekse crisis nog lang, benadrukte de econoom. ,,Een Grexit is op dit moment voorkomen. Maar als het ergens nog spaak loopt, wat goed mogelijk is, krijgen we alsnog een Grexit in slowmotion", waarschuwde hij.

Het kan volgens Eijffinger dan ook nog jaren duren voor de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd. ,,Maar zoals de oude Chinezen al zeiden: elke lange reis begint met de eerste stap."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?