Chinese handelaren willen beursval stoppen

PEKING (Novum) - De top van Chinese effectenhandelaren gaat de komende tijd voor ten minste 120 miljard yuan (17,3 miljard euro) aan aandelen kopen. Ze willen zo proberen de aandelenmarkten in China te stabiliseren, die sinds half juni 30 procent zijn gedaald. De groep van 21 handelaren maakte dit zaterdag bekend.

De toezegging komt nadat maatregelen van de officiƫle beleidsmakers, zoals een renteverlaging en versoepeling van de regels voor kredietverlening, de afgelopen week onvoldoende zijn gebleken om de uitverkoop van aandelen te stoppen. Sommige analisten vrezen dat als het zo doorgaat dit uiteindelijk kan uitmonden in beurscrash.

De handelaren hebben afgesproken hun aandelenbelangen niet te zullen verkopen, zolang de graadmeter van de beurs in Sjanghai onder de 4500 punten staat. De index verloor vrijdag 5,8 procent tot 3684 punten.

De neergang op de Chinese effectenbeurzen is ingetreden nadat Chinese aandelen het afgelopen jaar in waarde waren verdubbeld. In een verklaring stelt de groep dat er economisch gezien geen aanleiding is voor de neergang. ,,Het is daarom onze plicht om met verenigde krachten de markt te stabiliseren'', aldus de groep.

Analisten hebben inmiddels hun twijfels geuit of de actie vruchten zal afwerpen. 120 miljard yuan is volgens sommigen veel te weinig om effect te sorteren.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?