Beurzen stevenen af op flinke verliezen

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag met flinke verliezen richting het weekeinde. Toenemende zorgen over de financiële problemen van Griekenland maakten beleggers onzeker. De handelsvolumes waren lager dan gebruikelijk als gevolg van een storing in het terminalsysteem van persbureau Bloomberg.

De leidende AEX-index in Amsterdam stond kort na de eveneens lagere opening op Wall Street 1,9 procent lager op 495,05 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 stond daarmee voor het eerst sinds 8 april weer onder de 500 punten. De MidKap daalde 1,7 procent tot 767,89 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 1 en 1,9 procent.

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. Supermarktconcern Ahold was de sterkste daler met een verlies van 4,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal leverde 3,8 procent in na een adviesverlaging door Exane. Ook tankopslagbedrijf Vopak ging meer dan 3,5 procent omlaag. Overnamedoelwit TNT Express bleef het beste liggen, het koeriersbedrijf verloor 0,3 procent.

Ook de MidKap kende uitsluitend verliezers. Detacheerder Brunel en bouwbedrijf BAM gingen het hardst onderuit met verliezen van 3,4 en 3,3 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos verloor 3,2 procent. Beleggers namen wat winst na de sterke koersstijging van het aandeel in de afgelopen twee handelsdagen. Bovenaan met een minnetje van 0,1 procent stond toeleverancier aan de chipindustrie ASM International.

In Zürich zakte Nestlé 0,5 procent. Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf, bekend van onder meer Nespresso en KitKat, behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een licht hogere omzet. Het bedrijf had wel last van negatieve wisselkoerseffecten door de dure Zwitserse frank.

Hotelexploitant Accor kreeg er in Parijs 1,1 procent bij. Het Franse moederbedrijf van de ketens Sofitel, Novotel en Ibis boekte in het eerste kwartaal meer omzet dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,0760 dollar waard, tegen 1,0740 dollar bij het sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vrijwel vlak op 56,72 dollar. Een vat Brentolie werd 0,5 procent duurder en kostte 64,33 dollar.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?