Beurzen houden winst vast

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - De Europese beurzen stonden donderdag in de middaghandel op winst. De handel werd gesteund door positieve berichten over de Duitse economie. Bovendien blijft de megadeal die Shell woensdag bekendmaakte de gedachtes voeden over andere mogelijke overnames.

De Amsterdamse AEX-index stond vlak na de opening van Wall Street 0,7 procent in de plus op 500,61 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 774,05 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,7 tot 1 procent.

Randstad stond bovenaan de AEX met een winst van 2,3 procent. Beleggers reageerden op een positiever advies van analisten van Bank of America voor het aandeel van 's werelds op een na grootste uitzender. Andere hoogvliegers waren Wolters Kluwer, Altice en KPN met winsten van 1,5 tot 2 procent. OCI sloot de rij met een verlies van 1,8 procent.

In de MidKap behoorde Fagron, het voormalige Arseus, tot de sterkste stijgers met een plus van bijna 5 procent. De toeleverancier aan apotheken zag de omzet in het eerste kwartaal met bijna 30 procent stijgen. Ook handhaafde het bedrijf de verwachtingen voor het gehele jaar. Volgens analisten van KBC waren de cijfers iets beter dan verwacht.

In Parijs won Vivendi bijna 1 procent. Het Franse mediaconcern gaat een extra dividend uitkeren en overweegt verdere uitbetalingen aan beleggers. De onderneming komt daarmee tegemoet aan de eisen van de activistische belegger Peter Schoenfeld.

De automakers waren in trek bij beleggers na sterke Europese autoverkopen. Renault klom in Parijs 2,5 procent en in Frankfurt kreeg BMW er 2,1 procent bij.

De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0800 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder en kostte 50,92 dollar. Brentolie steeg 1,8 procent in prijs en werd verhandeld op 56,59 dollar per vat.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?