Beleggers hoopvol over Griekse deal

AMSTERDAM (Novum) - De Europese effectenbeurzen gingen dinsdagochtend verder omhoog na de opmars op maandag. De hoop dat Griekenland deze week een overeenkomst weet te bereiken met zijn schuldeisers bleef de handel ondersteunen.

,,Het blijft afwachten of er daadwerkelijk een Grieks schuldenakkoord wordt bereikt, maar de kans daarop is wel toegenomen en de deal wordt in ieder geval alvast ingeprijsd in de beurskoersen", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 494,11 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 735,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen beide 1 procent, terwijl de stemming in Londen (plus 0,1 procent) minder uitbundig was. De hoofdindex in Athene, die maandag al 9 procent won, kreeg er 3,5 procent bij.

Op macro-economisch vlak bleek dat de economische activiteit in de eurolanden deze maand is gegroeid in het sterkste tempo in ruim vier jaar. Vooral in Frankrijk verbeterden de economische omstandigheden aanzienlijk.

Sterkste stijger in de AEX was industrieel toeleverancier Aalberts Industries met een winst van 2,1 procent. NN Group en Ahold waren de enige dalers met minnen van 0,1 en 0,4 procent. In de MidKap won Arcadis meer dan 2 procent. Het advies- en ingenieursbureau heeft een opdracht van bijna 20 miljoen euro gekregen voor de nieuwe metrolijn in Doha in Qatar.

Op de lokale markt klom HAL ruim 1 procent. Pontmeyer, dat voor circa 75 procent in handen is van investeringsmaatschappij HAL, neemt Deli Building Supplies (DBS) over. DBS is, evenals Pontmeyer, een leverancier van hout en bouwmaterialen in Nederland.

Syngenta steeg 1,7 procent in Z├╝rich. De Zwitserse zadenhandelaar staat open voor een serieus overnamebod. Het ongevraagde bod van de Amerikaanse branchegenoot Monsanto roept volgens het bedrijf echter teveel bezwaren op. In Londen won Ladbrokers 10 procent. De Britse bookmaker bevestigde fusiegesprekken te voeren met zijn private branchegenoot Gala Coral Group.

De euro was 1,1246 dollar waard, tegen 1,1388 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 60,30 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 63,55 dollar per vat.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?