Zuid-Afrika overweegt vertrek uit ICC

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Zuid-Afrika overweegt zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft de regering donderdag laten weten. De aankondiging is een reactie op het recente bezoek van president Omar al-Bashir van Sudan, tegen wie door het ICC een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Ondanks een arrestatiebevel van een Zuid-Afrikaanse rechter kon Al-Bashir het land verlaten.

Al-Bashir was in Johannesburg voor een top van de Afrikaanse Unie. Een Zuid-Afrikaans hof oordeelde dat de Sudanese president in het land moest blijven terwijl de rechters zich over de vraag bogen of hij moest worden gearresteerd. Uiteindelijk kwam het tot een arrestatiebevel, maar toen was Al-Bashir al weer naar huis vertrokken.

De regering zei donderdag dat Al-Bashir arresteren ingewikkeld zou zijn geweest omdat het land binnen de Afrikaanse Unie ook gebonden is aan verdragen. Het lidmaatschap van het ICC opzeggen gebeurt alleen 'als het echt niet anders kan', aldus de regering.

Een Zuid-Afrikaanse rechter oordeelde woensdag dat de regering het bevel van het hof heeft genegeerd en riep de openbaar aanklager op een rechtszaak tegen de regering in overweging te nemen.

Al-Bashir wordt door het ICC gezocht wegens genocide en oorlogsmisdaden in de Sudanese regio Darfur.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?