Zonnevliegtuig vervolgt vlucht om de aarde

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse 2 heeft zijn vlucht om de aarde maandag hervat. De Zwitserse piloot André Borschberg hoopt in vijf dagen over open water van Nagoya in Japan naar Hawaï te vliegen. Het is de achtste en gevaarlijkste etappe, omdat er nauwelijks landingsplaatsen zijn om naar uit te kunnen wijken als zich problemen voordoen.

De poging om zonder één druppel brandstof te verbruiken rond de wereld te vliegen begon 9 maart in Abu Dhabi. Van Hawaï voert de reis naar Phoenix en vandaar dwars door de Verenigde Staten naar Europa alvorens terug te keren in Abu Dhabi.

Borschberg steeg op 31 mei in Nanjing in China op om naar Hawaï te vliegen. Slecht weer dwong hem echter een tussenlanding te maken in Nagoya. Na een reparatie aan de vleugel bleef het wachten op gunstige weersomstandigheden. Omdat de Solar Impulse 2 zo afhankelijk is van het weer maakten de organisatoren pas negen uur na het vertrek, nadat het 'point of no return' was bereikt, bekend dat het zonnevliegtuig weer in de lucht was.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?