Zelfmoordaanslag op moskee Saudi-Arabië

(Novum/AP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee in het oosten van Saudi-Arabië. Daarbij zijn volgens een journalist van de krant Al-Sharq, die zich beriep op bronnen bij de Rode Halvemaan, negentien mensen om het leven gekomen en 28 gewond geraakt.

Het Saudische ministerie van binnenlandse zaken meldde in eerste instantie alleen dat een explosie bij de moskee had plaatsgehad na het vrijdaggebed. Later bevestigde het ministerie dat het om een aanslag ging, gepleegd door een zelfmoordterrorist die explosieven onder zijn kleding droeg.

Een lokale activiste, Naseema al-Sada, zei dat de zelfmoordterrorist de aanslag bij de Imam Ali-moskee in het dorp Al-Qudeeh pleegde terwijl gelovigen de geboorte van Imam Hussain vierden.

Al-Qudeeh ligt in de provincie Qatif, een gebied waar veel sjiieten wonen. In november waren sjiieten in het oosten van Saudi-Arabië ook al doelwit van een aanslag, die werd toegeschreven aan de extremistische groep Islamitische Staat. Toen kwamen acht mensen om het leven.

Veel ultraconservatieve soennitische moslims in Saudi-Arabië beschouwen het vereren van religieuze figuren door sjiieten als een vorm van afgoderij.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?