'Westen wil Iran technologie leveren bij atoomdeal'

(Novum/AP) - De landen die met de Iraanse regering onderhandelen over het atoomprogramma van Iran zijn bereid het land hoogwaardige reactoren en andere moderne technologie├źn te bieden als het de activiteiten terugschroeft die kunnen leiden tot de productie van kernwapens. Dat staat in een vertrouwelijk document dat in handen is van persbureau Associated Press.

Het document is een van de bijlages die bij een definitief akkoord zal worden gevoegd, als dat er komt. Over tientallen punten in het document is nog geen overeenstemming, maar technische samenwerking is een van de minst omstreden onderwerpen.

Een van de voorstellen die in het document beschreven worden is de levering van meerdere lichtwaterreactoren, die de zwaarwaterreactor in Arak die nog in aanbouw is moeten vervangen. Met de zwaarwaterreactor zou Iran jaarlijks genoeg verrijkt plutonium kunnen produceren voor meerdere kernwapens. Verder stellen Iran onderhandelingspartners voor het land te bevoorraden met nucleaire brandstof voor de reactoren en de splijtstaven na gebruik weer weg te halen en te helpen bij het onderhoud.

Naast het leveren van technologie wordt Iran ook verlichting van de internationale sancties in het vooruitzicht gesteld. De deadline voor een definitief akkoord lonkt echter en er bestaan nog veel meningsverschillen. Zo willen de Verenigde Staten en de andere landen die met Iran praten de sancties geleidelijk afbouwen. Ayatollah Ali Khamenei zei dinsdag pas een definitief akkoord te willen ondertekenen zodra alle sancties zijn opgeheven. Ook ziet de opperste leider van het land er niets in om nucleair onderzoek voor lange tijd te staken en wil hij internationale inspecteurs geen toegang verschaffen tot militaire complexen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?