Wereldbank: economie Gaza op punt van instorten

(Novum/AP) - De economie in Gaza staat op het punt in te storten. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een vrijdag verschenen rapport. De werkloosheid is nergens ter wereld zo hoog en Israël en internationale donoren moeten de problemen gaan aanpakken.

De 'blokkades, oorlog en een slecht bestuur' hebben de economie in Gaza in een wurggreep, aldus de Wereldbank. Het bruto nationaal product van Gaza zou vier keer hoger liggen als er geen conflicten waren en er niet allerlei beperkingen gelden voor het gebied blijkt uit berekeningen van de Wereldbank. Vooral de landbouw, de bouwnijverheid, de maakindustrie en de elektriciteitssector hebben zwaar te lijden.

Rond de 43 procent van de 1,8 miljoen inwoners van Gaza is werkloos. De jeugdwerkloosheid beloopt zelfs 60 procent. "De huidige markt in Gaza is niet in staat om banen te bieden aan een groot deel van de bevolking die wanhopig is, met name de jongeren", aldus Steen Lau Jorgensen van de Wereldbank. "De voortdurende blokkade en de oorlog van 2014 hebben hun tol geëist van de economie in Gaza en het bestaan van de bevolking." Hij waarschuwde dat de 'status quo in Gaza niet te handhaven' is.

Israël en Egypte hebben blokkades ingesteld voor Gaza nadat Hamas aan de macht was gekomen. Volgens Israël is de blokkade onder andere nodig om te voorkomen dat Hamas wapens in handen krijgt. Critici menen dat dit neerkomt op een collectieve bestraffing van alle inwoners van de Gazastrook.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?