Vulkaan in Chili plotseling uitgebarsten

Actueel

(Novum/AP) - De vulkaan Calbuco in het zuiden van Chili is woensdag voor het eerst sinds ruim 42 jaar uitgebarsten. De vijftienhonderd inwoners van het nabijgelegen plaatsje Ensenada en de inwoners van twee kleinere dorpen zijn geëvacueerd en boven het dunbevolkte gebied ontstond een grote aswolk.

De autoriteiten werden door de uitbarsting overvallen. De tweeduizend meter hoge vulkaan was in 1972 voor het laatst uitgebarsten en er waren geen tekenen dat de eruptie eraan zat te komen. Het ministerie van onderwijs heeft scholen in de omgeving gesloten en ten minste drie vluchten naar de stad Puerto Montt zijn geannuleerd.

De Calbuco wordt beschouwd als een van de drie gevaarlijkste onder de negentig actieve vulkanen in Chili. Vorige maand kwam de Villarica tot uitbarsting, een van de actiefste vulkanen in Zuid-Amerika.

"Dit is duidelijk een veel grotere eruptie dan die van een paar weken geleden bij de Villarica, daarom moeten wij omvangrijkere en snellere maatregelen treffen", zei minister voor binnenlandse zaken en veiligheid Rodrigo Penailillo. De overheid stuurt drinkwater naar het gebied voor het geval de plaatselijke bronnen vervuild raken met as. Leger en politie worden ingezet om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij eventuele evacuaties.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?