VS soepeler voor wapenleveranties aan Irak

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Verenigde Staten gaan het voor Irak makkelijker maken om nieuwe wapens te verkrijgen voor de strijd tegen Islamitische Staat. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Tony Blinken dinsdag gezegd na een conferentie van de anti-IS-coalitie in Parijs.

Op de conferentie klaagde de Iraakse premier Haider al-Abadi dat de Iraakse strijdkrachten 'vrijwel geen' wapens of munitie hebben gekregen. Ook zouden ze te weinig informatie en luchtsteun van hun internationale bondgenoten krijgen. "Wij vertrouwen op onszelf, maar het is moeilijk vechten zo", zei Al-Abadi, die klaagde dat door sancties getroffen landen als Iran en Rusland belangrijke wapenleveranciers kunnen zijn voor zijn land.

Blinken, die de Amerikaanse delegatie leidde omdat minister van buitenlandse zaken John Kerry in het weekeinde een been brak bij een fietsongeluk in Frankrijk, zei dat de VS het voor Irak makkelijker zullen maken om wapens te verkrijgen. Ook zegde hij Amerikaanse antitankraketten toe, waarmee Iraakse regeringstroepen zich tegen aanvallen met auto's of vrachtwagens vol explosieven kunnen verdedigen.

Rusland en Iran maken geen deel uit van de door de VS geleide coalitie. Zij waren dan ook niet vertegenwoordigd op de conferentie, net zo min als Syriƫ.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei dat de problemen van Irak niet zullen ophouden zonder een regeringswisseling in Syriƫ. Minstens zo belangrijk noemde hij politieke verzoening in Irak, met name tussen de door sjiieten gedomineerde regering en het soennitische bevolkingsdeel.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zei dat de coalitie zich 'geen illusie' maakt dat een militaire overwinning eenvoudig zal zijn. "Daarom hebben wij het vandaag niet alleen over de noodzakelijke militaire middelen gehad, maar ook over wat er nodig is om stabiliteit te brengen in de gebieden die van ISIS-troepen bevrijd."

Al-Abadi zei dat zijn regering haar best doet, hoewel een maatregel die het aantal soennieten in de Iraakse strijdkrachten moet vergroten is vastgelopen in het parlement.

Hij zei ook te onderzoeken waarom commandanten in Ramadi de stad hebben opgegeven zonder het gevecht met IS aan te gaan, hoewel ze getalsmatig in de meerderheid waren. Ze lieten veel door de Verenigde Staten geleverde voertuigen achter, waaronder verscheidene tanks. Dat gebeurde eerder al op andere plaatsen, waardoor de VS zich gedwongen zagen de achtergelaten wapens vanuit de lucht te vernietigen zodat IS ze niet kon gebruiken. Al-Abadi bestreed dat de Iraakse troepen geen vechtlust toonden, zoals de Amerikaanse minister van defensie Ash Carter heeft gezegd. "De Iraakse strijdkrachten zijn bereid te vechten. Maar als je niet genoeg inlichtingen hebt, niet van tevoren genoeg te horen krijgt van de vliegtuigen die zien wat er gaande is, hoe kan je dan reageren?"

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?