Vredesmacht VN/AU jaar langer in Darfur

(Novum/AP) - De Veiligheidsraad heeft het mandaat van de gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de westelijke Sudanese provincie Darfur maandag met een jaar verlengd. Het besluit, dat unaniem werd genomen, is tegen de zin van de Sudanese regering, die de troepenmacht weg wil hebben.

De omvang van de troepenmacht, UNAMID, blijft ongewijzigd: 15.845 militairen en 3403 politiemensen. Hun taken bestaan uit bescherming van burgers, zekeren van de verdeling van humanitaire hulp, bemiddeling in conflicten en ondersteuning van het vredesproces.

De raad veroordeelde de toenemende schendingen van mensenrechten in Darfur. Ook sprak hij zijn bezorgdheid uit over de escalerende strijd tussen regeringstroepen en rebellen en de verslechterde veiligheidssituatie.

In Darfur heerst onrust sinds 2003. Etnische Afrikanen kwamen in opstand en beschuldigden de door Arabieren gedomineerde regering van Sudan van discriminatie. Het regime reageerde volgens mensenrechtengroepen door Arabische milities los te laten tegen burgers, een claim die de regering ontkent.

Sudan eiste vorig jaar het vertrek van UNAMID. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei echter dat er 'nu meer behoefte is dan ooit' aan de VN-macht. Er zijn nu 2,5 miljoen ontheemden in Darfur terwijl 4,4 miljoen mensen zijn aangewezen op humanitaire hulp. Daarom moet de internationale aandacht juist meer op Darfur worden gericht, zei Power.

De plaatsvervangende ambassadeur van Sudan, Hassan Hamid Hassan, ontkende dat er sprake is van 'openlijke oorlogvoering' in Darfur. Er zouden alleen in bepaalde regio's 'tribale botsingen' zijn.

De hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, Fatou Bensouda, beschuldigde later maandag de Veiligheidsraad van laksheid. Zij stelt dat de raad niet heeft gereageerd op tien verzoeken om op te treden tegen figuren die niet meewerken. De prominentste onder hen is de Sudanese president Omar al-Bashir, die gezocht wordt op verdenking van oorlogsmisdaden in Darfur.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?