'Voorlopig akkoord over verlichting sancties Iran'

(Novum/AP) - Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland hebben een voorlopig akkoord gesloten over de versoepeling van de sancties tegen Teheran. Dat hebben diplomatieke bronnen zaterdag gezegd. Het voorlopige akkoord is onderdeel van een overeenkomst met Iran over zijn atoomprogramma.

In het document staat welke sancties worden opgeheven en wanneer. Volgens de bronnen moeten alle partijen hun handtekening nog onder het akkoord zetten. Experts hebben echter al groen licht gegeven.

De sanctieverlichting is een van de vijf addenda bij het akkoord. Dat er overeenstemming bereikt lijkt te zijn over dit onderdeel is een aanwijzing dat een akkoord steeds dichterbij komt. De bedoeling is dat er op 7 juli een definitief akkoord op tafel ligt.

Eerder werd de versoepeling van de sancties genoemd als een van de heikelste discussiepunten tussen Iran en de Verenigde Staten. In ruil voor een versoepeling van de sancties perkt Iran zijn atoomprogramma in. De sanctieverlichting levert Iran miljarden euro's aan economische voordelen op.

Iraanse leiders, onder wie ayatollah Ali Khamenei willen dat snel na het sluiten van een overeenkomst de sancties worden verlicht. Washington wil daar pas toe over gaan als Iran aantoonbaar de verrijking van uranium heeft ingeperkt.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?