VN niet toegerust op huidige wereldproblemen

(Novum/AP) - De Verenigde Naties en andere mondiale instellingen zijn niet toegerust om de huidige problemen in de wereld aan te pakken. Het gaat dan om problemen als geweld in kwetsbare landen, klimaatverandering en grote economische schokken die wereldwijd invloed hebben. Dat staat in een rapport van de Commission on Global Security, Justice and Governance dat dinsdag verscheen.

De commissie doet een aantal voorstellen voor hervorming van de VN en verbetering van de samenwerking met alle lagen in de maatschappij. Ook moet er meer aandacht worden besteed aan het voorkomen van conflicten en het herstellen van de vrede in landen waar kortgeleden nog sprake was van geweld.

"Wereldleiders moeten nieuwe manieren omarmen om de bedreigingen van de eenentwintigste eeuw zoals klimaatverandering, conflicten en grensoverschrijdende economische problemen te benaderen", aldus de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright, een van de voorzitters van de commissie. "Als we ons niet effectief aanpassen houden de problemen aan en worden deze wereldwijde crises alleen maar groter."

In september komen wereldleiders bijeen om nieuwe doelen op te stellen voor armoedebestrijding, ontwikkelingshulp en de aanpak van klimaatproblemen. "Onze kleine, compacte en nauw verweven wereld kan niet bloeien als meer dan een miljard inwoners niet in staat zijn om boven een bepaalde grens voor een veilig en waardig leven uit te komen. Of als de stijgende zeespiegel, extreme droogte, zware overstromingen en stormvloed, smokkelbendes en extremisten de veiligheid, ons welbevinden en het leven van miljoenen mensen bedreigen", aldus het rapport.

De commissie wil dat er een kader wordt gevormd van ervaren bemiddelaars van de VN die crises en conflicten moeten voorkomen. Ook moet de Commissie voor Opbouw van de Vrede van de VN worden omgevormd tot een machtiger en beter gefinancierde Raad voor Opbouw van Vrede. Om het probleem van de opwarmende aarde te bestrijden moet er geld worden vrijgemaakt voor arme landen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast moet er beter worden samengewerkt tussen de G20-landen, de twintig grootste economie├źn ter wereld, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds om economische problemen te kunnen voorkomen.

Ook bij enkele grote instituties binnen de VN moeten hervormingen worden doorgevoerd. Zo steunt de commissie de uitbreiding van de Veiligheidsraad en het terughoudend inzetten van het vetorecht.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?