VN: mogelijk oorlogsmisdaden tijdens Gaza-oorlog

(Novum/AP) - Israëliërs zowel als Palestijnen hebben zich tijdens de Gaza-oorlog van 2014 mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. Het langverwachte onderzoek werd maandag gepubliceerd.

Volgens de commissie die het onderzoek heeft uitgevoerd is er 'substantiële informatie verzameld die wijst op ernstige schendingen van de internationale mensenrechten'. Israël lanceerde op 8 juli een offensief als antwoord op raketaanvallen vanuit Gaza. Meer dan 2200 Palestijnen, onder wie honderden burgers, kwamen bij de gevechten om het leven. Aan Israëlische zijde vielen 73 slachtoffers.

"De omvang van de schade en het menselijk leed in Gaza is ongekend en zal nog generaties lang gevolgen hebben", zei Mary McGowan Davis, de voorzitter van de onderzoekscommissie. "Er is ook nog altijd vrees in Israëlische gemeenschappen die regelmatig worden bedreigd."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt vol dat in het hele conflict Israël zich aan de internationale regels heeft gehouden. Hij hekelde de Mensenrechtenraad van de VN als een orgaan dat 'van alles doet, behalve zich zorgen maken over de mensenrechten'. "Israël begaat geen oorlogsmisdaden. Israël verdedigt zich tegen een terreurorganisatie die oproept tot Israëls vernietiging en die oorlogsmisdaden pleegt", aldus de premier. "We blijven met geweld en vastberadenheid handelen tegen mensen die onze bevolking kwaad willen doen en we doen dit volgens de internationale regels."

Hamas toonde zich net zo onverzettelijk. De hooggeplaatste Hamas-functionaris Ghazi Hamad zei tegen persbureau AP dat het VN-rapport een valse balans creëert tussen 'de slachtoffers en de moordenaars'. De raketten en mortiergranaten die Hamas afvuurt zijn volgens hem gericht op militaire doelwitten in Israël en niet op burgers.

Israël heeft al lange tijd een moeizame relatie met de Verenigde Naties. Het rapport van maandag werd door Israël bij voorbaat al afgeserveerd als bevooroordeeld. Een vergelijkbaar rapport na de Gaza-oorlog van 2008-2009 kreeg ook felle kritiek van Israël. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zei zich over het rapport te buigen, maar merkte op 'dat het bekend moge zijn dat het gehele proces dat heeft geleid tot de productie van dit rapport vanaf het begin politiek gemotiveerd is en een morele misser'. Volgens het ministerie heeft de Mensenrechtenraad 'een eenzijdige obsessie voor Israël', omdat er meer resoluties tegen Israël worden ingediend dan tegen Syrië, Iran en Noord-Korea bij elkaar. De gevolgen kunnen nu echter veel groter zijn: de Palestijnen hebben zich aangesloten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en willen Israël aanklagen voor oorlogsmisdaden. Het rapport van maandag kan dan wel eens van groot belang zijn.

In het rapport schrijven de VN dat bij de Gaza-oorlog van 2014 veel vuurkracht is ingezet. Israël voerde bijvoorbeeld zesduizend luchtaanvallen uit en de Palestijnen vuurden bijna vijfduizend raketten af tijdens de vijftig dagen durende oorlog. Volgens de Palestijnen heeft Israël de regels overtreden, omdat burgers niet op tijd werden gewaarschuwd, er buitensporig geweld werd gebruikt en er geen onderscheid werd gemaakt tussen burgers en strijders. Het bewijs daarvoor is volgens de Palestijnen het hoge aantal burgerdoden.

Israël op zijn beurt beweert dat Hamas verantwoordelijk is voor de burgerslachtoffers, omdat het door raketten af te vuren uit woonwijken, scholen, ziekenhuizen en moskeeën de inwoners van Gaza gebruikte als menselijk schild. Israël houdt bovendien vol alles in het werk te hebben gesteld om burgers te beschermen.

De onderzoekscommissie schrijft echter dat in veel gevallen 'de wapens die werden gebruikt, de timing van de aanvallen en het feit dat de doelwitten gelegen waren in dichtbevolkte gebieden een aanwijzing zijn dat het Israëlische leger niet al het mogelijke heeft gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen'. Ook Hamas kreeg kritiek, omdat de raketaanvallen 'enorm veel onrust en spanning teweegbrachten in de levens van Israëliërs en met name voor bewoners in het zuiden van het land'.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?