VN levert hulpgoederen af in belegerd Hodeidah

Actueel
beeld ANP

SANAA (ANP/RTR) - De Verenigde Naties gaan door met het afleveren van hulpgoederen in de belegerde Jemenitische havenstad Hodeidah. ,,Een van onze schepen is voedsel aan het lossen terwijl beschietingen en luchtaanvallen worden uitgevoerd'', zei VN-coördinator Lise Grande vanuit hoofdstad Sanaa.

Militairen die gesteund worden door een coalitie van Arabische landen openden woensdag een grote aanval op Hodeidah. Gevechtsvliegtuigen en marineschepen bestookten stellingen van de Houthi-rebellen, die de stad nu nog in handen hebben. Er zou onder meer worden gevochten bij de luchthaven en in een gebied op enkele kilometers ten zuiden van Hodeidah.

CARE International, een hulporganisatie die nog aanwezig is in de stad, zei dat in het tijdsbestek van een half uur zo'n dertig luchtaanvallen werden uitgevoerd. ,,Sommige burgers zitten vast, anderen moesten noodgedwongen hun huizen verlaten'', zei CARE-functionaris Jolien Veldwijk tegen Reuters. ,,We dachten dat de situatie niet erger kon worden. Helaas hadden we het mis.''

Alternatieve mogelijkheden

Hodeidah is een belangrijke haven voor het lossen van hulpgoederen voor de noodlijdende bevolking van Jemen. VN-coördinator Grande zei dat wordt gekeken naar alternatieve mogelijkheden om hulpgoederen af te leveren in het door conflict verscheurde land. Zo kan bijvoorbeeld een luchtbrug worden ingesteld.

Vorige week waarschuwden de Verenigde Naties nog dat de coalitie de stad niet moest aanvallen. Volgens de VN zou een aanval op de stad van 600.000 inwoners een nieuwe humanitaire crisis veroorzaken. De VN-gezant voor Jemen probeerde toen nog de haven onder internationale controle te krijgen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?