VN: honderden burgerdoden in Jemen

(Novum/AP) - De burgeroorlog in Jemen en de luchtaanvallen die landen in de regio hebben uitgevoerd hebben de afgelopen maand aan zeker 550 burgers het leven gekost, onder wie 115 kinderen. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt.

Sjiitische Houthi-rebellen hebben sinds vorig jaar grote delen van Jemen veroverd, waaronder de hoofdstad Sanaa. President Abed Rabbo Mansour Hadi sloeg op de vlucht en andere landen in de regio, onder leiding van Saudi-Arabiƫ, voeren al weken luchtaanvallen uit om de opmars van de rebellen een halt toe te roepen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International onderzocht de luchtaanvallen op Sanaa en vier andere steden en maakt zich zorgen dat de door de Saudiƫrs geleide coalitie het internationaal recht heeft geschonden. De tegenstanders van de Houthi's hebben wellicht niet alles in het werk gesteld om burgerslachtoffers te voorkomen. Door de campagne, die 26 maart begon, zijn grote delen van Jemen niet langer veilig voor burgers. "Miljoenen mensen (...) zijn bang om in hun huis te worden gedood", aldus Amnesty.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?