VN dringen aan op politieke oplossing Syrië

(Novum/AP) - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft donderdag de speciale gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, opdracht gegeven nieuw leven te blazen in een politiek proces dat een einde moet maken aan de crisis in Syrië. De opdracht aan De Mistura is een duidelijk teken dat een eerder plan om de strijd in enkele belangrijke steden te 'bevriezen', is mislukt. De Mistura is al derde gezant die zich buigt over de oorlog in Syrië, die al bijna een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost.

Vorige maand kreeg De Mistura van Ban opdracht om met de leden van de Veiligheidsraad, regeringen in de regio en Syrische partijen in overleg te gaan. De bedoeling was dat hij enkele elementen zou uitwerken uit de routekaart voor Syrië die in 2012 werd opgesteld in Genève. Een van de elementen is het oprichten van een overgangsregering. Er is echter nog altijd geen overeenstemming over de manier waarop dit vorm moet krijgen, omdat een van de vereisten is dat de Syrische president Bashar Assad aftreedt.

De Mistura is volgens een bron bij de VN van plan om nieuwe gesprekken te gaan voeren die voortborduren op eerder gespreksrondes in Moskou en Caïro. Vooralsnog lijkt De Mistura niet van plan te zijn een nieuwe vredesconferentie in Genève te organiseren. Op 24 april brengt De Mistura verslag uit in de Veiligheidsraad.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?